Sveže

Nogometna akademija: Madžarska vlada odobrila dodatna sredstva

Madžarska vlada je za potrebe dokončanja dijaškega doma in za projekt nogometne akademije odobrila dodatna sredstva. Zajeten kupček denarja je tako dodatna potrditev projekta nogometne akademije, edine tovrstne in tako velike v državi.
Ob koncu minulega leta je madžarska vlada za dokončanje projekta dijaškega doma odobrila dodatna sredstva. Zajeten kupček denarja, gre za okoli štiri milijone evrov, je dodatna potrditev, da je projekt resen in da bo tudi izpeljan. Projekt je tukajšnja madžarska krovna organizacija dopolnila z izgradnjo športnega objekta in z ustanovitvijo težko pričakovane nogometne akademije, edine tovrstne pri nas.

Spomnimo: Že leta 2016 je madžarska vlada za ta namen iz državne denarnice prispevala dva milijona evrov, v okviru tega denarja pa v Lendavi že poteka vzgoja mlajših selekcij. Nogometni klub Nafta 1903 je tako že pred nekaj meseci nabavil dve povsem novi kombinirani vozili za prevoz moštev, kot smo poročali pred kratkim pa je, prav tako v okviru tega denarja, Občina Lendava izdala dovoljenje za izgradnjo dveh manjših igrišč z umetno travo, v neposredni bližini Dvojezične srednje šole Lendava. Ti bosta tudi ogrevani.

Začetna sredstva pa, kot se je pokazalo kmalu za tem, za tako velik projekt niso bila dovolj. Odgovorni pri tukajšnji krovni madžarski organizaciji so madžarsko vlado zaprosili za dodatna sredstva, ta pa jih je kmalu za tem tudi potrdila. Prav to je omenjenih štiri milijone evrov. Okrog 3,3 milijone evrov bo namenjenih za investicije, ostalo za delovanje. Celoten kompleks z nastanitvijo in sodobnim vadbenim centrom, tukaj so vključena še vsaj tri igrišča z umetno travo, manjša tribuna, igrišče za odbojkarje ter igrišče z mivko, bi naj bil dokončan ob koncu leta 2019. Objekti naj bi, kot smo že poročali, stali med Lendavo in Trimlini, za Termami Lendava.

Prostor za dve igrišči z umetno travo, za Dvojezično srednjo šolo, bi s strani Občine Lendava bil dan v brezplačno uporabo in ne prodan. To v praksi pomeni, da bi čez 30 let obe nogometni igrišči postali last Občine, nogometni klub pa bi v tem obdobju kot dober gospodar uresničil dogovorjeni program.

V program nogometne akademije bo lahko sprejet prav vsak otrok, ne glede na versko, rasno ali narodnostno pripadnost. Dijaški dom bo ob tem lahko koristila Dvojezična srednja šola za potrebe dijakov, ki bi želeli srednješolsko izobraževanje obiskovati v Lendavi, pa tega zaradi oddaljenosti od domačega kraja ne morejo. Šolanje v Lendavi je recimo že dolgoletna želja pripadnikov madžarske manjšine iz Goričkega.