Ostalo

Nogomet: V prihodnji sezoni spremembe pri igralskem kadru (tudi) v 2. SNL

V prihodnji sezoni v 1. in 2. državni nogometni ligi bodo ekipe deležne bistvenih sprememb, kar se tiče igralskega kadra na uradnih nogometnih srečanjih. Spremembe je Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije sprejel na seji dne 21.12.2022, prihodnjo igralno sezono pa bodo tako obvezne za vsa nogometna društva v omenjenih ligaških tekmovanjih.
Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na svoji seji dne 21.12.2022 sprejel sklepe o obveznem vključevanju mladih in doma vzgojenih igralcev v začetne enajsterice članskih ekip klubov 1. in 2. SNL oziroma v ekipe za posamezno tekmo v sezoni 2023/2024. Vsako srečanje v 2. SNL v sezoni 2023/2024 bosta morala začeti vsaj dva igralca, ki imata pravico nastopa za slovensko U21 reprezentanco, v člansko ekipo kluba 2. SNL in sicer za vsako posamezno tekmo pa bo po novem potrebno imeti vključenih najmanj deset doma vzgojenih igralcev, ki na dan tekme v sezoni 2023/2024 izpolnjujejo pogoj iz definicije doma vzgojenih igralcev.

Doma vzgojeni igralec je igralec, ki je bil med 15. letom starosti ali ob začetku sezone, v kateri je dopolnil 15 let, in 21. letom starosti ali pred koncem sezone, v kateri je dopolnil 21 let, in ne glede na njegovo državljanstvo in starost, v svojem trenutnem klubu (t.i. “club-trained” igralec) ali drugem slovenskem klubu (t.i. “associationtrained” igralec) neprekinjeno ali prekinjeno registriran za obdobje najmanj treh tekmovalnih sezon ali 36 mesecev.

Finančne vzpodbude že v veljavi

Že sicer pa Nogometna zveza Slovenije finančno vzpodbuja nogometna društva, da v svoje članske ekipe vključujejo prav takšne igralce. Nogometna zveza Slovenije je oz. bo med klube v 2. SNL v sezoni 2022/2023 razdelila skupno 200.000 evrov, pri čemer vsak klub prejme 12.500 evrov pod komulativnima pogojema, da v celotni sezoni vsako srečanje 2. SNL v sezoni 2022/2023 začne vsaj en igralec, ki ima pravico nastopa za slovensko U21 reprezentanco ter vsaj en igralec, ki ima pravico nastopa za slovensko U20 reprezentanco in, če je v ekipo za vsako posamezno tekmo vključenih najmanj deset doma vzgojenih igralcev, ki na dan tekme v sezoni 2022/2023 izpolnjujejo pogoj iz definicije doma vzgojenih igralcev, od tega najmanj pet igralcev, vzgojenih v trenutnem klubu (t.i. “club-trained” igralcev).

Z navedenimi ukrepi želi NZS spodbujati sistematičen in strateško usmerjen razvoj mladih igralcev v profesionalnih klubih ter nadaljnje kakovostno delo z mladimi perspektivnimi igralci, posledično pa doseči povečanje nabora mladih igralcev, ki kandidirajo za nastop v reprezentančnih selekcijah, in dvig kakovosti slovenskega reprezentančnega nogometa.