Ostalo

Noč čarovnic: Nameravate danes z masko za volan? To vas utegne stati 120 evrov

V noči na četrtek, 1. novembra, bo več prireditev v sklopu praznovanja t. i. noči čarovnic. V povezavi s tem policija opozarja, da z maskami, predvsem zaradi lastne varnosti, ne sedajte za volan. To vas namreč utegne stati 120 evrov.
“Voznike motornih vozil policisti opozarjamo, da med vožnjo v cestnem prometu ne smejo nositi mask. Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) v 35. členu namreč predpisuje, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševal njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Sem sodijo tudi maske, lasulje, kostumi in podobno! Za neupoštevanje te določbe je predpisana globa 120 evrov,” so zapisali.

Upoštevajte, da tudi primejni kontrolipotniki ne smete nositi mask. Pri morebitnem nenadnem zaviranju ali prometni nesreči lahko razni pripomočki (deli mask, palice, orodje in drugi predmeti), ki so v kabini, poškodujejo potnike v vozilu, zato svetujemo, da jih pospravite v prtljažnik vozila. “Vse tiste, ki se boste kot vozniki odpravili na različna praznovanja in zabave, opozarjamo, da ne uživate alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi in zdravil, ki zmanjšujejo sposobnost za vožnjo. Tistim pa, ki boste uživali alkoholne pijače, svetujemo, da poskrbite za druge, primernejše oblike prevoza na zabavo ali domov,” zaključuje policija.