Ostalo

Nezakonito prevažala tri tujce; ukrepi poostrenega nadzora nad psihofizičnim stanjem voznikov

Pomurski policisti so včerajšnjo noč na pomurski avtocesti obravnavali državljana Nemčije in državljanko Avstrije, ki sta v avtomobilu nezakonito prevažala tri tujce. Ob tem so iz PU Murska Sobota javnost obvestili še o ukrepih minulega poostrenega nadzora nad psihofizičnim stanjem voznikov.
Nezakonito prevažala tri tujce

Policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Murska Sobota so danes, malo po 3. uri na avtocestnem počivališču v Murski Soboti zaustavili osebni avtomobil avstrijskih registrskih oznak. Pri kontroli vozila in potnikov je bilo ugotovljeno, da 26-letni voznik, državljan Nemčije in 30-letna sopotnica državljanka Avstrije v vozilu nezakonito prevažata 3 tujce, 2 državljana Afganistana in 1 državljana Pakistana. Vozniku in sopotnici je bila odvzeta prostost in bosta s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države privedena k preiskovalnemu sodniku. Tujci so v postopku obravnave zaprosili za mednarodno zaščito.

Ukrepi poostrenega nadzora nad psihofizičnim stanjem voznikov

Na območju celotne Slovenije je med 6. in 12. decembrom 2021 potekala tretja nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. V tem času so policisti odredili skupno 13.013 alkotestov, od katerih jih je bilo 406 pozitivnih. Pomurski policisti so v letošnjem letu obravnavali 774 prometnih nesreč v enakem obdobju 2020 pa 670. V 8 (6) prometnih nesrečah je umrlo 9 (6) oseb. Od 774 prometnih nesreč je bil alkohol prisoten v 76.

V enotedenskem nadzoru je bilo odrejenih 853 preizkusov alkoholiziranosti, pri tem je bilo 19 preizkusov pozitivnih, od tega je bila pri 9 koncentracija alkohola nad 0,52 mg/l. V tem času je bilo ugotovljenih še 617 drugih kršitev prometne zakonodaje, za katere so policisti izrekli globe ali opozorila in zasegli 6 motornih vozil. “Zato za vse voznike ponovno pozivamo – vozite le trezni. Če boste uživali alkoholne pijače, se ne odločajte za vožnjo v cestnem prometu. Dosledno upoštevajte tudi druga cestnoprometna pravila, še zlasti pravila o hitrosti, prehitevanju, prednosti, varnostni razdalji, uporabi varnostnih pasov in mobilnih telefonov,” so sporočili iz PU Murska Sobota.