Ostalo

Neuradno: Prireditvi Bogračfest in Lendavska trgatev v prilagojenem formatu

Tudi letos se vsem dobro poznani prireditvi, Bogračfest in Lendavska trgatev odvijata v sklopu festivala Vinarium. Zaradi epidemiološke situacije, ki je po informacijah pristojnih vsak dan slabša, se bosta po neuradnih informacijah prireditvi letos odvili v prilagojenem formatu.
Zaradi prilagajanja festivalskega programa glede na zadnje sprejete vladne ukrepe, so se odgovorni za obe prireditvi sestali minulo sredo, kjer so dorekli podrobnosti okrog izvedbe le-teh. Že dlje časa so organizatorji namreč kolebali med odločitvijo ali prireditvi odpovedati ali pa jih prilagoditi in odločili so se za drugo možnost. Dobro vemo, da se prireditvi lansko leto nista odvili, letos pa je organizatorjem, kot so dejali v interesu, da zastavljeni program v prilagojeni obliki izpeljejo s čim manjšim tveganjem.

Festival Vinarium je v letošnjem letu opredeljen kot skupek dogajanj s tremi osrednjimi prireditvami in spremljevalnimi dogodki s pričetkom 3. julija, ko se odvije Dan ribje čorbe, in nato strnjenim dogajanjem med 27. avgustom in 4. septembrom, ko se v dveh sobotah odvijeta Bogračfest in Lendavska trgatev ter Bograč za Guinnessov rekord. Vmesno dogajanje sloni na etno večerih s programov društev, vinskem večeru ter predstavitvi nevladnih in občinskih organizacij. Vse prireditve se odvijajo v skladu z aktualnimi covid-19 razmerami in udeležili se jih bomo lahko le ob izpolnjenem pogoju PCT.

In kako naj bi bili prireditvi izpeljani?

Pomembno je, da v letu 2021 festivalske prireditve znova oživijo in se, kolikor možno, približajo dogajanju pred korono. Dogodki bodo, kot kaže, letos izvedeni v omejenem obsegu oz. kakor bo takrat dovoljevale razmere. Naj izpostavimo samo nekaj najpomembnejših odločitev:

  • Prizorišče na Bogračfestu za tekmovalne ekipe bo prilagojeno. To bo potekalo od roba občinske stavbe do krožišča na Glavni ulici ter na Mlinski ulici od optike do NLB. Ulica bo na več mestih zagrajena urejen bo vstop s preverjanjem pogoja PCT. Za navoju med občinsko stavbo in vhodom v mestni park je planiran oder.
  • Večernega dela s koncertom pri Cubisu ne bo. Šotor ostaja zaradi izvedbe manjših dogodkov in pogostitve z Guinness-bogračem – to velja za oba termina za Bogračfest in Lendavsko trgatev.
  • Klasične povorke na Lendavski trgatvi letos ne bo, bodo pa društva in krajevne skupnosti povabljena k nekakšni stacionarni razstavi, ki bo potekala na cesti od kuhališča Guinness-bograča (zelenica za TC Ledava) do Dvojezične srednje šole. Razstavljavci bodo tam od 11.00 ure naprej.
  • Kuhanje Guinness-bograča se prične 3.9. ob 21.00 uri in zaključi 4.9. ob 12.00 uri.
  • Ostali manjši dogodki (etno večeri, vinski večer, dogodki v šotoru) potekajo v skladu z načrtovanim programom.