Ostalo

Neuradno: Digestat iz petih fermentorjev gre lahko na Madžarsko, iz enega fermentorja pa na uničenje

Po naših neuradnih informacijah so laboratorijske analize odvzetih vzorcev iz vseh šestih fermentorjev lendavske bioplinarne pokazale, da je digestat iz petih fermentorjev primeren za odvoz na sosednjo Madžarsko, znana bi naj bila tudi že lokacija, v enem fermentorju pa je digestat bolj obremenjen in zato neustrezen, torej prmeren zgolj in samo za uničenje (sežig).
Skrivnostno podjetje Egytec Energy s poštnim nabiralnikom v Ljubljani bo lahko, neuradno, digestat iz petih fermentorjev odpeljalo na sosednjo Madžarsko, znana naj bi bila tudi lokacija, digestat v enem fermentorju, to je v fermentorju številka 2, pa je primeren zgolj za uničenje, saj je preobremenjen. Omenjeni digestat bo podjetje lahko k sosedom odpeljalo čez mejni prehod Dolga vas, kar v praksi pomeni, da bo slednje primorano zaprositi za dovoljenje za prevoz digestata čez center mesta Lendava. Čez mejni prehod Pince ta tovor ne more “odpotovati” na Madžarsko, prav tako pa traktorji, vsebina bo najbrž v cisternah, ne morejo na avtocesto in se s tem izogniti mestu.

Iz nekaterih fermentorjev je v preteklih mesecih sicer že bilo odpeljanih 800-900 kubičnih metrov snovi, nekaj ga je bilo razlitega tudi po poljih v neposredni bližini mesta Lendava in naselja Dolga vas, kar je sprožilo veliko negodovanje prebivalcev. Takrat je bila obveščena policija in okoljski inšpektorat. Po naših neuradnih podatkih je digestata še za nekaj manj kot 20.000 kubičnih metrov. Odgovorna oseba v podjetju se je sicer zaradi minulih izpustov snovi v potok Kopico znašla v postopkih okoljskega inšpektorata in v postopkih organov pregona zaradi suma storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja. Kdo bo tisti, ki bo odvažal snovi na sosednjo madžarsko, ni znano.

Sanacija potoka kopica v naselju Petišovci?

Ob tem pa seveda ne gre spregledati težavnega potoka Kopica. Ta je degradiran (čeprav mu degradiranosti država ne priznava, zaradi česar se nanj tudi “pozablja”) že več desetletij, vse od časa nekdanje Nafte Lendava, Nafte Petrochem, zdajšnje bioplinarne, pa tudi Leka in Ilirije, ki sta vanj spuščala tehnološko vodo. Občina Lendava je trenutno v pogovorih z direkcijo za vode in sicer v smeri sanacije potoka. Ta naj bi se letos v jeseni ali prihodnje leto spomladi odvil predvsem na območju naselja Petišovci, s čimer bi Kopici povečali pretok. Ravno na podlagi onesnaženosti pa bi lahko prejeli denar za sanacijo. Občina je na osnovi poziva sicer že poslala na direkcijo za vode ugotovitveni zapisnik.