Ostalo

Nebo nam bo tudi letos pripravilo čudovito predstavo!

Astronomi predvidevajo, da bo v tokratnem meteorskem dežju Perzej dvakrat več meteorjev kot običajno. Ne zamudite opazovati čudovite nočne predstave, ki bo postregla z na tisoče padajočimi zvezdami.
V noči na 13. avgust bomo priča enemu najlepših vesoljskih pojavov – meteorskemu dežju, ki se periodično ponavlja vsako leto v tem času. Nebo nam bo tudi letos pripravilo čudovito nočno predstavo – na tisoče padajočih zvezd. V ljudskem jeziku meteorski dež poznamo tudi kot solze svetega Lovrenca, ker se dogaja v času, ko goduje sveti Lovrenc. Meteorski dež bo mogoče opazovati vse tja do 23. avgusta, a najlepše bo viden prav v noči z 12. na 13. avgust.

Meteorski dež je naraven pojav, pri katerem Zemljina orbita prečka pas delcev, ki jih za seboj puščajo kometi. Ko ti delci letijo skozi visoke plasti (nad 80 km) Zemljine atmosfere, zažarijo in za seboj puščajo sled. Vzrok za nastanek meteorskega roja Perzeidov, ki so na Zemlji vidni že okoli 2000 let, je komet Swift-Tuttle. Za meteorski roj Perzeidov je značilno, da so utrinki zelo svetli. Običajno zanj je 100 meteorjev na uro, letos pa naj bi jih bilo kar enkrat več. Tokrat naj bi Perzeidi vsebovali meteorje, ki so se odlomili od kometa leta 1862, 1479 in 1079 – skoraj tisoč let nazaj torej.

Ne pozabite tudi, da vaše oči potrebujejo vsaj 20 minut, da se navadijo na temo, šele potem boste lahko dobro videli nočno nebo.