Ostalo

Ne pozabite na lastno varnost in varnost svojega premoženja med prihajajočimi prazniki

Pred nami so prihajajoči praznični dnevi, in sicer v torek, 31. oktobra Dan reformacije ter v sredo, 1. novembra 2017, Dan spomina na mrtve. Tako kot prejšnja leta se bo marsikdo v tem času odločil za krajši počitek in izlete, obiske prijateljev in svojcev ali obiskovanje pokopališč.
Pri tem pa ne smemo pozabiti tudi na lastno varnost in varnost svojega premoženja. Zlasti je v prihajajočih dneh mogoče pričakovati povečan promet, predvsem na cestah, ki povezujejo večja središča in cestah, ki vodijo do pokopališč, kjer bodo potekale tudi žalne slovesnosti. “Zato svetujemo, da se na pot odpravite pravočasno, dosledno upoštevate cestnoprometna pravila in morebitne spremembe prometne signalizacije v bližini pokopališč,” so zapisali pri policiji.

“Občane zato naprošamo, da se v prometu obnašajo strpno, upoštevajo navodila policistov in občinskih redarjev, da bi s tem preprečili morebitne zastoje na cestah in morebitno nezadovoljstvo. Zaradi povečanega prometa in neupoštevanja cestnoprometnih predpisov namreč lahko marsikdo postane tudi udeleženec prometne nesreče. Policisti bodo z različnimi oblikami dela zagotavljali večjo varnost in pretočnost prometa ter dosledno ukrepali zoper vse kršitelje, posebej tiste, ki bodo za volan sedli vinjeni in ki bodo s prehitro vožnjo ogrožali sebe in druge,” s še dodali na policiji.

Za varnost svoje lastnine lahko največ storite sami!

V tem času bodo najbolj obiskana parkirišča ob pokopališčih. Zato policisti svetujejo, da v osebnih avtomobilih, parkiranih v neposredni bližini pokopališč, nikar ne puščajte vrednejših predmetov na vidnih mestih (npr. na sedežih), vozila dosledno zaklepajte in ne pustite ključev v ključavnicah, saj nekateri storilci kaznivih dejanj izkoristijo nepazljivost ljudi in izvršijo kazniva dejanja (tatvine torbic, denarja, mobilnih telefonov, dokumentov ter drugih predmetov) iz vozil.

Naj vaše vozilo, ko ga boste parkirali, ne postane tarča tatov in vlomilcev. V primeru izvršenih tatvin ali vloma v vozili in drugih izvršenih kaznivih dejanj pa občanom policija svetuje, da nemudoma pokličete policijo z namenom odkritja storilca kaznivega dejanja in da do prihoda policistov ničesar ne prijemaete ali premikate zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

Tudi v primeru sumov nezakonitih ravnanj na pokopališčih (npr. odtujitev različnih predmetov kot so vaze, kipci, medeninasti predmeti … ali povzročanje škode na samih grobovih, pokrivalnih ploščah, spomenikih itd) svetujemo občanom, da sume teh kaznivih dejanj nemudoma prijavijo policistom najbližje policijske postaje oz. na interventno številko policije 113.