Ostalo

Naslov knjige sprl Domoljubne in veteranske organizacije Pomurja ter župana občine Radenci in avtorja

Včeraj ob 18.00 uri se je v prostorih občine Radenci odvila predstavitev knjige z naslovom “Kriminalni temelji TO in NLB,” avtorjev Igorja Omerze in Rada Pezdirja. Prav takšen naslov pa je bil povod za začetek spora med Domoljubnimi in veteranskimi organizacijami Pomurja, združenimi v koordinacijo in župana Občine Radenci Romana Leljaka ter avtorjev. Prvi so sicer protestirali pri Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo Gornja Radgona.
“Domoljubne in veteranske organizacije Pomurja, združene v koordinacijo se pridružujemo protestu Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Gornja Radgona in njenega predsednika Nikolaja Brusa ob napovedani predstavitvi knjige z naslovom Kriminalni temelji TO in NLB. Poudarjamo, da s protestom županu Leljaku ne odrekamo pravice do organizacije tega dogodka, prav tako ne avtorjema, da javno predstavljata in propagirata svojo knjigo. Protestiramo pa zoper sporen naslov knjige, ki kriminalizira vse pripadnike Teritorialne obrambe in veterane vojne za Slovenijo, ki so skupaj s pripadniki takratne milice z orožjem v roki in ob množični podpori celotnega prebivalstva, prostovoljcev in ostalih civilnih struktur sodelovali v vojni za Slovenijo,” so uvodoma zapisali v sporočilu za javnost pri Koordinaciji veteranskih in domoljubnih organizacij Pomurja.

Opis knjige: Raziskovalca udbovskih arhivov Igor Omerza in Rado Pezdir sta ob 50. obletnici Teritorialne obrambe (TO) napisala knjigo, ki je sestavljena iz dveh delov. Prvi del Tajna ekonomika Udbe opisuje povojno rojstvo udbovske gospodarske hobotnice in njene glavne akterje. V tem delu tudi izvemo, kako je vzporedna udbovska ekonomija prerasla konec 60. in v začetku 70. let 20. stoletja v vzporedno bančništvo, predhodnika banksterstva, ki je živelo še po osamosvojitvi Slovenije.

V drugem delu Črni “teritorialni” fondi je prikazano rojstvo Titove TO, oblikovanje črnih deviz naše TO, odkrivanje in kilavo razčiščevanje teh fondov. Posebej analizirata tudi nezakonito dejavnost Nika Kavčiča (generalnega direktorja LB) in Miloša Ogrizka (nekdaj celo načelnika slovenske Udbe). Razložen je tudi nastanek t. i. Zelene knjige, vzroki za ta falsifikat srbske Udbe in KOS, vire, ki so jo rodili in posledice, ki jih je povzročila. Knjiga ima 284 strani, razkriva številna nova in šokantna dejstva in je opremljena s faksimili dokumentov ter zanimivimi fotografijami. (Vir: Spletna knjigarna VseKnjige.si)

“Nadaljevanje napadov in poskusov prikrojevanja resnice”

“Vsi sodelujoči v vojni so takrat za osamosvojitev zastavili svoja življenja, številni so jih na žalost tudi izgubili. Prav v Radencih in v neposredni bližini kraja, kjer je načrtovana predstavitev knjige, so potekali boji s pripadniki jugoslovanske armade in prav tam sta padli prvi žrtvi v vojni za Slovenijo.

Protestu radgonskih veteranov se pridružujemo tudi zaradi izbranega datuma predstavitve knjige. Datum dogodka dan pred letnim in volilnim glavnim zborom Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo razumemo kot županov spodrsljaj, ki bi ga lahko še pravočasno popravil. Lahko pa to razumemo tudi kot namerno provokacijo in poskus razvrednotenja prispevka radgonskih veteranov v vojni za Slovenijo.

Domoljubne in veteranske organizacije Pomurja načrtovan dogodek razumemo tudi kot nadaljevanje napadov in poskusov prikrojevanja resnice, ki smo jih bili deležni skoraj skozi celotno lansko leto ob praznovanju 50. obletnice nastanka Teritorialne obrambe Slovenije. Sami na take poskuse prikrojevanja resnice odgovarjamo z izdanimi bilteni in zborniki, v katerih so zbrana avtentična pričevanja, podkrepljena z izvirnimi dokumenti. Eno izmed takih del je tudi zbornik z naslovom Vloga TO Pomurja v procesu osamosvajanja, ki je bil izdan v letu 2015,” so še zapisali v sporočilu za javnost.