Ostalo

Napovedana stavka tudi na Upravnih enotah Murska Sobota in Gornja Radgona

Upravni enoti Murska Sobota in Gornja Radgona obveščata stranke, da bosta v času napovedane stavke od 29. do 31. januarja 2024 poslovali v omejenem obsegu. V skladu z Aktom o izvajanju nalog bodo strankam zagotavljali le najnujnejše storitve, katerih neizvajanje bi ogrozilo življenja, zdravje in premoženje ljudi ali zaradi katerih bi lahko nastala druga nepopravljiva škoda.
Stavkali bodo na več upravnih enotah. Stavko so, poleg murskosoboške in radgonske, napovedali še na upravnih enotah Krško, Radovljica, Celje, Maribor, Velenje, Logatec, Bled, Mozirje, Slovenska Bistrica, Žalec, Vransko, Sevnica, Metlika, Kranj, Grosuplje, Novo mesto, Krško, Kočevje, Domžale, Radovljica in Cerknica. 

V času stavke bodo na upravnih enotah izvajali naslednje nujne naloge: naloge s področja matičnih zadev (prevoz pokojnega v tujino; vpis rojstva, če mora novorojenec na nujno zdravljenje v tujino),  naloge s področja javnega reda (izdaja osebne izkaznice ali potnega lista iz razloga nujne službene poti v tujino, nujnega zdravljenja v tujini ali smrti v družini v tujini), naloge s področja prometa (izdaja vozniškega dovoljenja iz razloga nujne službene poti v tujino, nujnega zdravljenja v tujini ali smrti v družini v tujini), s področja urejanja prebivališč (prepoznani postopki urejanja zakonskega prebivališča), s področja evidenc tujcev (vročitev dovoljenja za bivanje za novorojence – prvo dovoljenje, vročitev dovoljenja za bivanje za voznika v mednarodnem prometu), potrjevanje podpor podpisov volivcev in s področja financ (telefonska preverba takse za izdan sklep v zadevi življenjske ogroženosti).

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Jure Trbič je zagotovil, da se na ministrstvu dobro zavedajo vseh izzivov, s katerimi se upravne enote na žalost soočajo že dolga leta. Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je v torek povedal, da  jim je državni sekretar z ministrstva za javno upravo Jure Trbič zagrozil, da stavka ne bo plačana. Verk je to ocenil kot slabo popotnico za kakršna koli nadaljnja pogajanja.

Verk je poudaril, da so upravne enota najslabše plačan sistem v državni upravi. Njihova zahteva pa je, da se najnižje plačanim zagotovi plačilo nad minimalno plačo, za strokovnjake z univerzitetno izobrazbo in visoko strokovno šolo, ki odločajo v upravnih postopkih, pa se zagotovi primerljivo plačilo s tistimi, ki delajo na ministrstvih.