Ostalo

Največ brezposelnih še vedno v pomurski regiji

Pomurje ima še vedno najvišjo stopnjo brezposelnosti v državi. V “kokošji glavi” je bilo meseca julija 6.089 brezposelnih, kar je za dobrih deset odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Po zadnjih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije, ki so na voljo za maj 2020, je bilo v državi sicer 883.933 delovno aktivnih prebivalcev, kar je 0,2 odstotka manj kot aprila 2020 in 1,4 odstotke manj kot maja 2019.
Od januarja do julija lani je bilo v Pomurju razpisanih 3.891 prostih delovnih mest, letos do konca julija pa 2.932, kar je torej skoraj tisoč manj kot lani. Tudi to je razlog, da se je marsikateri Pomurec odločil za sezonsko delo v nasadih, vinogradih ali poljih. Ne malo delavcev se sicer za takšen način dela odloča večkrat, za tovrstna sezonska dela pa je letno potrebnih več sto delavcev, letos še več, saj je tujcev zaradi koronakrize manj, na drugi strani pa domači delavci ostajajo večinoma pri domačih ponudnikih sezonskega dela, saj so Avstrijci zaradi trenutne zdravstvene situacije nekoliko priprli vrata.

Že sicer pa bodo kmalu tu trgatve, kjer bodo delavci vnovič potrebni. Na Zavodu republike Slovenije za zaposlovanje, območna enota Murska Sobota so dejali, da težav pri pokrivanju potreb, ki jih imajo delodajalci za to, da pridelek spravijo pod streho, ne pričakujejo. Delavci so po večini z delom zadovoljni, sezonsko delo pa je seveda prostovoljno, kar pomeni, da se ga lahko brez posledic tudi zavrne. In kakšna je situacija po državi? Ob koncu julija je bilo pri Zavodu registriranih 89.397 brezposelnih. Obseg brezposelnosti je julija v primerjavi z junijem ostal nespremenjen, brezposelnih je bilo le 20 oseb več.

Dobra petina vseh brezposelnih v regiji je prijavljena na murskosoboškem uradu za delo. Največ odpuščanj zaradi epidemije koronavirusa je bilo v gradbeništvu in gostinstvu. Najhuje je bilo med 9. in 22. marcem, ko se je število uradno brezposelnih povečalo za 2.370 oseb.