Ostalo

Najbolj romantična, a hkrati najbolj tragična zgodba iz lendavskega gradu?

Tudi z dolnjelendavskim gradom je povezanih več zgodovinskih pripovedi, od katerih jih največ obuja prav spomine na turške čase. Ena najbolj priljubljenih govori o Piroški, hčerki lendavskega grofa Banffyja, ki je bila zaljubljena v kapetana Mihaela Hadika. Je to ena izmed najbolj romantičnih a hkrati najbolj tragičnih zgodb?
Ena najbolj priljubljenih zgodb govori o Piroški, hčerki lendavskega grofa Bánffyja, ki je bila zaljubljena v kapetana Mihaela Hadika. Toda Hadik je imel tekmeca, turškega bojevnika. Zaradi tega je prišlo med njima do dvoboja, borba med slednjima pa je potekala na travniku pod gradom, z grajskega stolpnega okna pa ju je opazovala Piroška. Naenkrat je opazila, da se je eden od vitezov zgrudil. Piroška je mislila, da je Hadik umrl, zato ni želela več živeti ter storila samomor in sicer tako, da se je vrgla čez grajsko okno in pri priči umrla.

Toda dvoboja v resnici ni izgubil Hadik, ampak Turek. To je bil razlog, da je grof dal zazidati okno, s katerega je skočila njegova ljubljena hčerka in naročil, naj nanj z zunanje strani naslikajo žalujočo podobo črne Marije. Na obe strani okna pa so namestili dve bakli, ki so ju v spomin na tragični dogodek vsako soboto zvečer prižgali vse do konca 1. svetovne vojne.

Obstoj nabožne podobe Črne Marije v lendavskem gradu se ni ohranil le v legendi o tragični ljubezni med Piroško Bánffy in kapetanom Mihaelom Hadikom, ampak jo je v svoji knjigi o Marijinih romarskih mestih, ki je izšla leta 1696, omenil tudi Pál Esterházy. V omenjenem zapisu je navedeno, da je dolnjelendavski grad nekdanje družine Bánffy leta 1686 zgorel v požaru, toda grajska kapelica in slika čudodelne Črne Marije iz Czestochowe sta ostali nepoškodovani. Domnevamo lahko, da je ta čudež navdihnil grajskega gospodarja za naročilo freske Device Marije na grajskem stolpu, in sicer med najvišjima oknoma, da bi prebivalci Dolnje Lendave in njene okolice živeli pod zavetništvom Device Marije.

Podoba Device Marije, ki krasi grajski stolp, je ohranjena tudi na starih dolnjelendavskih razglednicah. Na fotografijah, ki so nastale med drugo svetovno vojno, je mogoče še razločno videti nišo oz. slepo okno s fresko, na fotografijah iz šestdesetih let 20. stoletja pa je ni mogoče več opaziti. Zavetnico Dolnje Lendave so oblastniki enopartijskega komunističnega režima zazidali. Podoba je bila domnevno kopija s pavlinskim redom povezane čudodelne Črne Marije, kar je verjetno, saj so bili člani družine Bánffy velikodušni podporniki pavlincev. Zazidano okno na grajskem stolpu bi bilo treba na vsak način odkriti in se prepričati, ali je fresko z upodobitvijo svete Marije še mogoče obnoviti.

Vir: Galerija-Muzej Lendava