Ostalo

Na ustanovni seji sveta kohezijske regije Vzhodna Slovenija za predsednika izbran mariborski župan Saša Arsenovič

Minuli četrtek sta potekali ustanovni seji razvojnih svetov kohezijskih regij Vzhodna Slovenija in Zahodna Slovenija ob začetku novega programskega obdobja 2021-2027. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki se je udeležil obeh sej, je opozoril na razlike med regijama ter izpostavil pomen skladnega regionalnega razvoja.
Ustanovna seja razvojnega sveta kohezijske regije Vzhodna Slovenija, v katero se povezujejo pomurska, podravska, koroška, savinjska, zasavska, posavska, jugovzhodna in primorsko-notranjska razvojna regija, je bila v Krškem. Za predsednika so izvolili mariborskega župana Saša Arsenoviča. Vodenje razvojnega sveta kohezijske regije Zahodna Slovenija, v katero sodijo osrednjeslovenska, gorenjska, goriška in obalno-kraška razvojna regija, pa je na seji v Ljubljani prevzela direktorica Regionalne razvojne agencije ljubljanske urbane regije Lilijana Madjar.

V preteklem kohezijskem obdobju so prek dogovorov za razvoj regij na vzhodu države odobrili 59 gospodarskih projektov v vrednosti 77 milijonov evrov. Od tega je bilo skoraj 60 milijonov evrov evropskega denarja, vseh projektov na vseh področjih pa je bilo za 328 milijonov evrov. Ta sredstva bodo sicer v največji meri počrpali najkasneje do konca tega meseca.

V zahodnem delu države so odobrili 16 gospodarskih projektov v skupni vrednosti nekaj manj kot 30 milijonov evrov. Od tega je bilo skoraj 20 milijonov evrov evropskega denarja, vseh projektov na vseh področjih pa je bilo za 146 milijonov evrov.

Lilijana Madjar je razvojni svet kohezijske regije Zahodna Slovenija vodila že v dosedanjem sedemletnem obdobju. Po izvolitvi je opozorila, da je v aktualni perspektivi za sofinanciranje projektov občin v tem delu države predvidena bistveno manjša kvota evropskih sredstev. Zaskrbljujoče se ji zdi tudi znižanje stopnje sofinanciranja z 80 na 40 odstotkov. Še vedno je veliko nejasnosti tudi glede obljube vlade, da bo ta razlika pokrita iz državnega proračuna, je povedala.

Mariborski župan, ki je položaj prevzel od slovenjebistriškega župana Ivana Žagarja, je po izvolitvi povedal, da vlogo prevzema odgovorno. Po njegovih besedah sta politična in strokovna odgovornost, da se soočijo s prihajajočimi izzivi in izkoristijo ponujene priložnosti, na strani regije, zato bo njegovo poslanstvo slonelo na tem, da jo aktivirajo, se bolje organizirajo in dosežejo razvoj, ki ga ta potrebuje in si ga zasluži.

Naloge novega sveta so povezane predvsem z uspešnim končevanjem projektov mehanizma dogovorov za razvoj regij ter programiranja programskih in izvedbenih dokumentov kohezijske politike, so še zapisali na gospodarskem ministrstvu.