Ostalo

Na območju Dobrovnika morajo že od sobote prekuhavati vodo. Preverili smo zakaj

Kot so sporočili iz lendavskega komunalnega podjetja Eko Park, morajo prebivalci občine Dobrovnik do nadaljnjega, torej do rezultatov analize pitne vode, slednjo pred uporabo prekuhavati. Zakaj? Zaradi gradbenih del v enem izmed tamkajšnjih podjetij so minulo soboto zaradi nepazljivosti poškodovali glavno vodovodno cev.
“Obveščamo vas, da je dne 21.05.2022 v naselju Dobrovnik prišlo do večje poškodbe na vodovodnem omrežju. Zaradi navedenega do nadaljnjega (do preklica ukrepa) priporočamo omejitev uporabe pitne vode, to je prekuhavanje pitne vode za prehramben namen v naselju Dobrovnik,” so sporočili iz podjetja Eko Park. Včerajšnji popoldan smo se pogovarjali z direktorjem podjetja Jožefom Gerenčerom, ki nam je pojasnil, kaj se je pravzaprav zgodilo.

“Tamkajšnjo podjetje Ocean Orchids gradi, če se ne motim, fotovoltaično elektrarno, pri čemer je izvajalec med potrebnimi deli in sicer pri zabijanju pilotov, predrl glavno vodovodno cev,” je dejal Gerenčer. Kot je ta še povedal, so sicer stanje sanirali kakor hitro so lahko, je pa prebivalstvo seveda bilo nekaj ur brez pitne vode, do dobra pa se je izpraznil tudi tamkajšnji vodohram. “Ob vsakem takem pripetljaju seveda v vodovodno omrežje pridejo tudi razne nečistoče in dokler nimamo uradnih analiz vode, je vodo potrebno prekuhavati,” je še dejal sogovornik.

Podjetje je vodovodno cev saniralo najhitreje kot je lahko, po besedah Gerenčera pa izvajalec del ni opravil zakoličbe trase. Kot je še dejal Gerenčer se je izpiranje sistema odvijalo ves dan, do osme ure zvečer, stroške sanacije vodovodne cevi pa bo moral poravnati izvajalec ali investitor del. “Čakamo na uradno poročilo upravljavca, to je podjetje Eko Park. Prekinitev dobave vode je trajala okrog 2-3 ure. Bo pa seveda potrebno postaviti nekaj vprašanj odgovornim. Pomembno je najprej, da na Občino prejmemo uradno stališče,” pa je dejal župan Občine Dobrovnik, Marjan Kardinar.

Povzetek postopka prekuhavanja vode:

  • Dezinfekcija pitne vode s prekuhavanjem je varna metoda.
  • Tri minute burnega vretja pomeni široko mikrobiološko varnost.
  • Če je voda motna, jo pred prekuhavanjem zbistrimo z usedanjem in nato filtriramo.
  • Preprečiti je treba možnost naknadnega onesnaženja prekuhane vode.
  • Vodo hranimo v hladilniku.
  • Za pitje in pripravo hrane jo uporabljamo 24 ur, izjemoma 48 ur.