Ostalo

Na današnji dan, leta 1958 se je pričela zgodovina Pomurskega madžarskega radia

29. november 1958 pomeni za pripadnike madžarske narodnosti prelomnico. Tega dne se namreč začenja zgodovina Pomurskega madžarskega radia. Njegova temeljna naloga je bila že od začetka delovanja informirati pripadnike madžarske narodnosti v Sloveniji v maternem jeziku.
Prva oddaja, ki je trajala 10 minut, je bila posneta na magnetofonski trak v murskosoboški knjižnici. Poslušalci so posnetek poslušali v torek, 2. decembra 1958. V začetku še radio ni imel lastnega studia. Program so najprej pripravljali v knjižnici v murskosoboškem gradu, kjer so oddajo posneli na magnetofonski trak, oddajnik pa je bil pri murskosoboškem gasilskem domu. V takih tehničnih pogojih so začeli oddajati trikrat tedensko 10 do 15-minutne oddaje, in sicer v torek, četrtek in soboto. Začetno obdobje je trajalo nekaj mesecev. Radio je bil sprva sestavni del Radia Slovenija in se je imenoval Radio Murska Sobota. Prispevki madžarskega programa so bili v glavnem poročila. Prva napovedovalca sta bila Esti Rotdajč in Albert Abraham.

Obseg programa se je širil. Ob delavnikih, razen ob ponedeljkih, ko radio ni oddajal, je bila oddaja polurna, v nedeljo pa enourna. Od leta 1974 se je obseg programa razširil med tednom na eno uro, ob nedeljah pa na dve uri. Po zaslugi novinarjev časopisa Népújság so se na radiu pojavile tudi reportaže. Madžarski program se je začel razvijati leta 1983, ko je bil opremljen studio v Lendavi. Tehnični pogoji niso bili optimalni, saj je bila oprema že zastarela. Program so pripravljali samo trije sodelavci radia, dva novinarja in tehnik.

Nadaljnji razvoj in širitev programa je omogočila nova tehnična oprema. Zahvaljujoč temu so se od takrat zvrstile naslednje širitve programa:

– 1991 popoldanski program se je razširil na 5,5 ure dnevno (od 13.30 do 19.00), ob nedeljah so oddajali 2 uri (od 12.00 do 14.00), začeli so predvajati tudi dopoldanski program (od ponedeljka do sobote med 7.30 in 10.00);
– 1996 1. januarja postane Pomurski madžarski radio del RTV Slovenija;
– 1999 1. maja se je program razširil na 11,5 ure dnevno (od ponedeljka do sobote od 7.30 do 19.00);
– 2000 od 1. marca pripravljajo program že vsak dan od 5.45 do 19.00;
– 2004 po slovesni otvoritvi 18. septembra pričneta radijski in televizijski studio delovati v novih, sodobno opremljenih prostorih;
– 2007 od 1. februarja Pomurski madžarski radio oddaja med 5.45 in 24.00.

Na Kranjčevi ulici 10 sicer praznujejo dvojno

Praznujeta sicer oba medija, namenjena madžarski narodnosti. Prva radijska oddaja v madžarskem jeziku je bila predvajana, kot smo že omenili, 29.11.1958 iz Murske Sobote, prva televizijska oddaja v madžarskem jeziku pa je bila na TV Slovenija na sporedu 25.10.1978. V minulih 60-ih oziroma 40-ih letih sta se oba medija, sicer s počasnimi, toda jasno zastavljenimi koraki, razvijala, bogatila, dosegala pomembne rezultate na področju informiranja gledalcev in poslušalcev v njihovem maternem jeziku o dogodkih v Prekmurju, pa tudi v širšem slovenskem in madžarskem prostoru. V tem obdobju so bili realizirani številni obsežnejši in zahtevnejši projekti, tudi dokumentarni in igrano-dokumentarni filmi in radijske igre, širil se je obseg programa, povečalo se je število sodelavcev, izboljšala se je tehnična opremljenost.

Gledalcem televizijskega programa v madžarskem jeziku je danes na razpolago štirikrat po 30 minut programa tedensko, v sklopu katerega se v mesecu dni izmenja osem oddaj različnega tipa, poslušalci Pomurskega madžarskega radia pa lahko poslušajo radijski program v madžarskem jeziku 24 ur dnevno, od katerih znaša voden program 13,5 ure. Hrbtenico radijskega programa predstavljajo informativne oddaje, ob novicah, servisnih oddajah in dobri glasbi se zvrsti okoli 40 različnih oddaj.

Radijskim in televizijskim prijateljem “čez cesto” želimo še obilo uspeha!