Ostalo

Murska Sobota: Slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju

Mestna organizacija Združenja borcev za vrednote NOB je včerajšnji popoldan pred spomenikom narodnega heroja Štefana Kovača v Murski Soboti priredila razmeram prilagojeno slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju. Zbrane je poleg predsednika mestne organizacije Damirja Domjana pozdravil župan dr. Aleksander Jevšek.
Slavnostni govornik je bil poslanec Državnega zbora Republike Slovenije mag. Dejan Židan, ki je spomnil na dogodke izpred 80 let, ko je bila v Ljubljani ustanovljena Osvobodilna fronta slovenskega naroda in med drugim povedal: “Ob Dnevu upora proti okupatorju, ob dnevu Osvobodilne fronte, se s hvaležnostjo spominjamo vseh naših prednikov, ki se niso vdali; vseh, ki se niso predali malodušju neizogibne narodove (in svoje) smrti; vseh, ki so se borili za preživetje naroda, sami pa padli v bojih ali strohneli v taboriščih; vseh tistih mislecev, ki so nas s partizanskim uporom postavili na zemljevid sodobne Evrope, med zmagovalce v antifašističnem in antinacističnem boju. Zaradi njihove odločitve smo mi danes tu.

Zato moramo še danes dojemati upor kot sposobnost preživetja, kot samozavest, in kot odgovornost. Za vse, kar je bilo zapisano v našo zgodovino. Odgovornost za smelost, pogum in svobodoljubje, pa tudi odgovornost za strah, malodušje in napačne presoje. Vojna ima veliko obrazov! Slovenci vemo, da svobode in družbene enakopravnosti ni brez upora, boja in tudi žrtev. Tako kot v času upora, ko so ljudje prisluhnili klicu, ki ga je trpečim namenil pesnik Karel Destovnik – Kajuh in mu lahko prisluhnemo tudi danes: “Ne klonimo, tovariši!”

Predstavniki po vojni rojenih generacij nismo sodelovali pri odločitvah v drugi svetovni vojni. Pa vendar se zdi, da smo danes prav zaradi te zgodovine še bolj sprti kot so bili bojevniki med vojno. Na frontni črti med naš in njihov so skopani globoki jarki sovraštva, izključevanja in neodpuščanja. Namesto sprejemanja lastne zgodovine in učenja iz narodovih odločitev, prihaja do poskusov popravljanja ali spreminjanja dejstev, celo sprevračanja.”

Župan Jevšek je s poslancem Židanom položil venec v spomin na vse, ki so dali življenja za našo domovino in naše življenje v svobodi in miru.

FOTO: FB Aleksander Jevšek