Murska Sobota: Platane odstranjene, sledi zasaditev novih dreves

V Murski Soboti, gre za Lendavsko ulico, so bile odstranjene platane, namesto njih pa bodo zasajena in urejena nova drevesa. Šlo bo za ostrolistnega javorja. In kaj je razlog? Prostor med cestiščem, pločnikom in stavbami je za tako mogočna drevesa postal premajhen, pa tudi zaradi škodljivca.




Že nekaj let se s stanovalci na Lendavski ukvarjajo s problematiko platan. Problem je, ker je prostor v katerega so zasajene med cestiščem, pločnikom in stavbami postal premajhen za tako mogočna drevesa kot so platane. Poleg tega so platane v zadnjih letih napadene s platanino čipkarko, ki je severnoameriška mrežasta stenica. Njene hranilne rastline so platane, ki so pri nas tujerodne, sajene v parkih in mestnih drevoredih. Z določenimi ukrepi se lahko zmanjšajo populacije tega škodljivca, popolnoma jih pa ni možno uničiti in je škodljivec res nadležen za stanovalce, ker jim v poletnih mesecih zaide v stanovanja in ga je povsod polno.

“Ker platanine čipkarice ni možno popolnoma uničiti in ker so platane že prevelike za ta prostor, se bodo platane odstranile in se bodo zasadila nova drevesa ostrolistnega javorja, ki ima bolj ozko valjasto krošnjo, ki zrase v širino 4-6 m in bo drevo imelo dovolj prostora za normalno razrast krošnje. Vmes se bo zasadila živa meja iz medvejke, kar je za drevo bolj ugodno, kot če bi bila na površini le trava,” pojasnjujejo na murskosoboški Komunali, ki je odstranitev in kasnejšo zasaditev tudi izvedla.