Ostalo

Murska Sobota: Dela na EXPANU si je ogledal gospodarski minister

Murskosoboški Župan Jevšek je včeraj na gradbišču paviljona EXPANO v Murski Soboti, sprejel ministra za gospodarstvo in tehnološki razvoj Zdravka Počivalška. Počivalšek se je odzval povabilu Jevška.
Minister si je skupaj z državnim sekretarjem Alešem Cantaruttijem in sodelavci ogledal, kako napredujejo dela v paviljonu in ureditev okolice ob Soboškem jezeru. Ob tej priložnosti je potekala novinarska konferenca, na kateri se je župan Jevšek zahvalil ministru Počivalšku za zaupanje, da je prav Murska Sobota dobila v upravljanje simbol Slovenije s svetovne razstave leta 2015.

Minister je pri tem poudaril, da je Murska Sobota paviljon dobila na podlagi dobro pripravljenega projekta, ki bo uspešno predstavljal zgodbo Pomurja in Porabja. Ker minevajo tri leta odkar se je Slovenija s paviljonom uspešno predstavila na EXPO Milano 2015, je na novinarski konferenci svoje in vtise obiskovalcev paviljona v Milanu, strnila generalna sekretarka slovenskega paviljona Jerneja Lampret. Prisotna je bila tudi arhitektka Nina Tešanović in predstavnik izvajalca  – podjetja Lumar, njegov direktor Milan Lukić, ki je predstavil še tehnično zgodbo paviljona.

Objekt Expano je del celostne ureditve degradiranega območja gramoznice, projekt pa so prijavili tudi na razpis za pridobitev evropskih sredstev namenjenih financiranju celostnih trajnostnih naložb. Vrednost ureditve južnega dela Soboškega jezera znaša 1,5 milijona evrov in postavitve objekta Expano 4,4 milijona evrov, s tem, da bo milijon evrov zagotovljenih po pomurskem zakonu in 700  tisoč evrov iz murskosoboškega občinskega proračuna.