Ostalo

Mura: Dražba neuspešna že petič

Za zdravim podjetjem Aha Mura in za stečajnim upraviteljem Stevom Radovanovićem je še ena neuspešna dražba in sicer že peta. Interesentov za milijon in dvesto tisočakov vredno zdravo jedro podjetja ni bilo.

Nekdanji pomurski tekstilni ponos, ki je v svojih najboljših časi zaposloval čez sedem tisoč delavk in delavcev ter izplačeval zavidanja dobre plače, tudi v peto ni bil prodan. Za “le” milijon in dvesto tisočakov bi potencialni kupec dobil zdravo jedro podjetja, ki ga sestavlja industrijski objekt z zemljiščem, stroji in oprema ter blagovni znamki Mura in eMura. Dražba se je odvijala včeraj.

Stečajni upravitelj Stevo Radovanović je sicer prejel dve ponudbi. Prva iz Anglije. Interesent bi podjetje kupil in nadaljeval delo z 200 do 300 delavci, druga pa iz Nemčije. Omenjeni nemški interesent bi kupil le opremo ter nepremičnine. A se, kot kaže ni izšlo. Interesenti so bili sicer tudi iz naših krajev, a so slednji bili pripravljeni plačati bistveno manj, na kar pa Radovanović seveda ni pristal.

Je pa sicer bila cena, okrog 1.200.000 evrov že pod mejo rentabilnosti, ki znaša nekaj več kot milijon in pol, za kar je moral dobiti soglasje sodišča in odbora upnikov. In kaj sledi? Stečajni upravitelj bo sedaj počakal na ponudbe. Ali bo podjetje prodal po delih, ali pa sledi še ena dražba, a verjetnosti, da bo se cena še znižala, ni.

Zdravega jedra pa, kot pravi stečajni upravitelj, ne sme in ne more kupiti niti trenutni najemnik, Gomboc. Podjetje deluje pod imenom Arum, zaposluje pa nekaj manj kot 300 delavk in delavcev. Gomboc že sedaj stežka plačuje najemnino, plače in prispevke in vprašanje je, kako bo naprej. Zdravi del podjetja bi načeloma moral biti prodan do avgusta. Tako vsaj računajo.