Sveže

Mladi Lendavčani, ki delujejo pod imenom Lendwines, na Decanter World Wine Awards prejeli bronasto medaljo

Najbrž ste že slišali za ekipo Lendwines z istoimenskimi buteljkami vina. V skupno zgodbo se je pred nekaj leti združilo več majhnih mladih vinarjev, katerih cilj je ohranjanje majhnosti, butičnosti in kakovosti, kar je tudi ključna smernica njihovega vinogradniškega koncepta. Lendavčani so tako postali prepoznavni tudi v tujini in za svoj Laški rizling letnik 2018 prejeli bronasto medaljo.
Mlada ekipa Lendwines, katero sestavljajo domačini Simon Vuk, Peti Paller in Bojan Kulčar so svoje delo ali vino, če tako želite, dvignili nivo višje. 28 zaporednih dni je 116 vrhunskih svetovnih strokovnjakov za vino v Londonu slepo degustiralo kar 16.518 vzorcev vin. Svoje delo so slednji zaključili konec avgusta, potrebno pa je bilo še nekaj časa, da so postali znani tudi rezultati. Fantje iz ekipe Lendwines svoje odločitve, da tudi oni tja pošljejo vino, zagotovo ne bodo obžalovali. Omenjeni vrhunski strokovnjaki so ocenili, da si Laški rizling, letnik 2018 s 13,5 volumskih odstotkov alkohola (suho vino), zasluži 87 točk od možnih 100, kar je bronasta medalja.

“Sodelovanje na londonskem ocenjevanju je lahko za marsikaterega vinarja prvi korak pri mednarodni promociji in seveda pri iskanju kakovostnih distributerjev za njegova vina. Ne glede na velikost vinske kleti lahko s prestižnimi nagradami, kot so Decanterjeve medalje, pritegnejo pozornost vodilnih svetovnih uvoznikov in distributerjev vin,” je za naš spletni portal zapisal Simon Vuk. Decanterjevo ocenjevanje je eno najbolj vplivnih na svetu in najprestižnejše ocenjevanje vin na svetu. Je eno izmed tistih “svetovnih prvenstev,” ki vinom potrjuje kredibilen pečat kakovosti in mednarodno priznano kvaliteto. Kredibilnost in veljavnost dajejo ocenjevanju strokovnost sodnikov in unikatnost ocenjevanja.

“Decanterjeva ekipa ocenjevalcev je brez primerjave,” je zapisala Jancis Robinson v svoji kolumni Financial Timesa. Decanterjevi ocenjevalci so izjemni vinski poznavalci posameznih regij, med njimi je ogromno nosilcev prestižnega naslova Master of Wine.

Beseda “lendwines” je zloženka iz besede Lendava in wine. “Skupek mladih vinarjev strmimo k temu, da vinorodni okoliš dvignemo na višji nivo in pokažemo, da če si želiš, se da vse. Izoblikujemo brand, kjer si pomagamo, pridelujemo vrhunska vina, se kosamo z drugimi vinarji v Sloveniji in tujini in ob enem ohranjamo butičnost, ki nas dela edinstvene. Na prvo mesto postavljamo kvaliteto pridelave in ohranjanje celotnega območja vinograda. Zaradi višjih kislin so vina bolj sveža in z bolj izrazitimi aromami. Ob tradiciji in modernih metodah vina pridelujemo ročno z ljubeznijo in občutkom. Skupno letno pridelamo do 8.000 buteljk, kjer prevladujeta sorti laški in renski rizling, imamo pa še dokaj redko sorto pri nas kerner in nekaj chardonnaya,” so še zapisali.