Sveže

Miselni večer napolnil Muranio

V sredo zvečer je potekal prvi tim. miselni večer na temo “Genij Rudolf Steiner”. Pred polno dvorano Kolesarskega centra Murania je predaval strokovnjak, ki je tudi doktoriral na to tem področju, dr. Andrej Fištravec. Center dr. Rudolfa Steinerja pa je predstavila gostja iz hrvaške, mag. Dijana Posavec.

Rudolf Steiner je fenomen: ne samo po obsegu del, ki jih je napisal ali predaval, kar obsega zbirko več kot 360 knjig, ampak predvsem po raznolikosti tem – pisal je namreč o filozofiji, kmetijstvu, vzgoji in šolstvu, umenosti, medicini, arhitekturi itd. Najbolj je znan po zasnovi Waldorfske pedagogike in biodinamičnega kmetijstva. Kakor je poudaril dr. Fištravec, Lendava poseduje biser organske arhitekture, to je Gledališka dvorana, katere arhitekt Imre Makovecz je bil navdahnjen z načeli antropozofije, kakor se imenuje filozofija Steinerjeve zapuščine.

Steiner je rojen le kakih 30 kilometrov iz Lendave, v Donjem Kraljevcu v Medžimurju. Tam je zrasel, in je še vedno v nastajanju pod taktirko Dijane Posavec, Center Rudolfa Steinerja, katerega izgradnjo in delovanje podpira ne samo županija in država, ampak tudi sponzorji, navdušenci nad antropozofijo, kot so lastniki Porscheja in Drogerie Markta.

V Zavodu za turizem in razvoj Lendava upajo, da bodo z izvajanjem “miselnih večerov” nadaljevali in da bo odziv obiskovalcev tako dober kot tokratni. Naslednji dogodek bi se naj zgodil še pred pomladjo, vendar temo in predavatelje še nočejo izdati.

steiner-predavanje1[1]