Ostalo

Minuli dan madžarske kulture: Podelili najvišja priznanja s področja narodnostne kulture

Dan madžarske kulture Madžari na sosednjem Madžarskem ter pripadniki madžarske manjšine na narodnostno mešanem območju v Sloveniji praznujejo od leta 1989. Na ta dan se spominjajo na dogodek, ko je Ferenc Kölcsey 22. januarja 1823 napisal današnjo madžarsko Himno z naslovom “Himnusz.” Minuli četrtek zvečer so v okviru virtualne proslave ob dnevu madžarske kulture podelili najvišja priznanja s področja narodnostne kulture.
“Pesem z naslovom Himna je navdahnjena s spoštovanjem in nobenega Madžara ne pusti ravnodušnega, naj bo kjer koli na svetu. Zato ni čudno, da dan madžarske kulture že več kot 30 let slavimo ravno na dan nastanka Himne. Imamo kaj slaviti, saj ima madžarski narod pestro, čudovito kulturno dediščino. Ta dan ponosno slavimo tudi tukaj, v Prekmurju, kjer poleg vsakdanje uporabe maternega jezika ogromno postorimo za ohranjanje in predajanje našega izročila. Naj gre za vezenje, ljudsko petje, igranje na citre, ljudski ples ali gledališko dejavnost. To počnemo – kljub vsem težavam – dan za dnem. Zato je pomembno, da vsako leto nekaj osebam ali skupinam posvetimo posebno pozornost. Tistim, ki so v svojem življenju veliko postorili in še danes veliko postorijo za to skupnost na področju kulture, in tudi tistim, za katere upamo, da bodo veliko postorili tudi v prihodnje,” je uvodoma dejal Mihael Šooš, direktor Zavoda za kulturo madžarske narodnosti (ZKMN) Lendava.

Zaradi vsem dobro znanih razlogov so se tudi pri ZKMN Lendava odločili, da letošnjo podelitev najvišjih priznanj s področja kulture izvedejo virtualno, torej preko nekaj več kot polurnega videa, ki je naložen na priljubljenem spletnem video servisu YouTube, premiero katerega so imeli minuli četrtek zvečer. Tako so najvišja priznanja s področja narodnostne kulture oz. nagrade Györgya Zale podelili virtualno. Letos so tako podelili posebno nagrado Györgya Zale za kulturo, dve nagradi Györgya Zale za kulturo ter nagrado za življenjsko delo. Vse nagrajence so predstavili v kratkih filmčkih.

  • Posebna nagrada Györgya Zale za kulturo: Madžarsko kulturno društvo Baráti Kör iz Murske Sobote
  • Nagrada Györgya Zale za kulturo: Patrik Gal in zakonca Solarič
  • Nagrada Györgya Zale za življenjsko delo: József Varga

Nagrade sta podelila Ferenc Horváth poslanec madžarske narodne skupnosti in predsednik Sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti ter Judit Vida Törnár, predsednica Sveta Zavoda za kulturo madžarske narodnosti.


FOTO: RTV Slovenija, Studio madžarskih programov Lendava