Ostalo

MGRT in Ministrstvo za zunanje zadeve in trgovino Madžarske nameravata podpisati memorandum o sodelovanju

Vlada RS se je včeraj, na svoji redni 49. seji seznanila z Informacijo o nameravanem podpisu Memoranduma o soglasju med Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije in Ministrstvom za zunanje zadeve in trgovino Madžarske.
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije ter Ministrstvo za zunanje zadeve in trgovino  Madžarske sta z namenom krepitve razvojnega sodelovanja v projektih v Afriki pripravili Memorandum o soglasju na področju razvojnega sodelovanja, čigar podpis je predviden v času obiska predsednika vlade na Madžarskem. Podpisnik memoranduma o soglasju na slovenski strani bo minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, na madžarski strani pa minister za zunanje zadeve in trgovino Péter Szijjártó.

Na podlagi sklenjenega memoranduma med sorodnima institucijama obeh držav se bo izvedel prvi skupni projekt, namenjen vzpostavitvi sodelovanja pri zagotavljanju zdravil in druge medicinske opreme v določenih zdravstvenih ustanovah v Nairobiju, Republika Kenija. Zdravstveni sistemi večine držav Podsaharske Afrike namreč ne dosegajo zahtevanih standardov in ne zagotavljajo celovite zdravstvene oskrbe. Skladno s potrebami, ki jih bo prepoznalo Veleposlaništvo Madžarske v Republiki Keniji, bo medicinska oprema z ostalimi medicinskimi pripomočki dostavljena v zdravstvene ustanove.

Projekte, ki bodo sledili na podlagi podpisanega memoranduma, lahko inštitucije podpisnice izvajajo skupaj v okviru sodelovanja. Podrobnosti, ki se nanašajo na projekte, se lahko po potrebi določijo v ločenih dokumentih. Projekti bodo predvsem usmerjeni v doseganje ciljev trajnostnega razvoja odprava revščine, zdravje in dobro počutje, enakost spolov, dostojno delo in gospodarska rast, odgovorna poraba in proizvodnja in podnebni ukrepi, kar odraža prioritete mednarodnega slovenskega razvojnega sodelovanja. Obe podpisani inštituciji se strinjata, da bosta delili najboljše prakse in tehnično znanje na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja, da bi dosegli čim večjo učinkovitost svojih skupnih prizadevanj.