Ostalo

Mestnim redarjem dodatne pristojnosti

Mestni redarji po Sloveniji, bodo pri uporabi prisilnih sredstev dobili več pristojnosti. Trenutno lahko pišejo kazni in preverjajo osebne podatke, a pristojnosti, da bi koga vklenili nimajo. No, to se bo zdaj spremenilo.

Mestni redarji bodo dobili več pristojnosti. Če vas mestni redar denimo do sedaj ni mogel vkleniti, oz. vas kakor koli zadržati v nujnih primerih, vas bo kmalu lahko. Tatove ali prekrškarje, ki bi se upirali, bi lahko redarji že kmalu vklenili z lisicami. Zadržali pa bi vas seveda lahko le do prihoda policije, kjer se pristojnosti redarjev končajo. Spremembo zakona bo sedaj primoran potrditi še parlament.

Redarji bodo poleg klasičnih lisic, lahko “oboroženi” še s plinskim razpršilcem (solzivcem). Redarji so sicer do sedaj lahko le ukazovali, prekrškar pa se je na ukaze lahko bolj ali manj “požvižgal.” Redarji se izobražujejo tri mesece in sicer v Tacnu, kar pa je kot pravijo mnogi, prekratko za takšna pooblastila. Če je redar nekoč bil le komunalni nadzornik, pa danes postaja vedno bolj mestni policist.

V nekaterih večjih občinah imajo redarji že sedaj dvakrat na mesec dodatne treninge in izobraževanja, predvsem s področja uporabe pooblastil, taktičnih postopkov, izvajanja postopkov, … Redarji se sicer že vsaj sedem let odpravljajo na teren v mešanih patruljah s policisti. Tudi zaradi kadrovske podhranjenosti obeh  -tako policije kakor tudi redarstva. Rezultati takšnega sodelovanja so bili do zdaj le pozitivni. Takšne vrste patrulj prakticirajo predvsem v Ljubljani, kar nekaj jih je tudi v nočnem času.