Ostalo

MENI – Vsi okusi Lendave

“V letu, ko je Slovenija nosilka naziva Evropska gastronomska regija, se v Lendavi trudimo osvetliti pestro paleto kulinarike. Ta nas ne glede na drugačnost, razdvajanje in prepričanje združuje in zbližuje,” je v reviji MENI – Vsi okusi Lendave uvodoma zapisal Janez Magyar, župan. “Prebiranje kulinaričnih zgodbo, zbranih v reviji Vsi okusi Lendave, človeka razigra in navduši. Toliko preteklosti, ki se napleta v zgodbe prihodnosti, tako bogata tradicija na kulturnem križišču, kar je ta prostor od nekdaj bil,” pa je zapisala Valentina Smej Novak.
Hrana govori jezik diplomacije, ljubezni in sprejemanja, kar potrjujejo tudi prispevki v novi številki Menija, v kateri lahko prebiramo zanimive zgodbe, ki prinašajo nove kamenčke v barviti kulinarični mozaik Lendave in njene okolice. Zanimivi prispevki odličnih avtorjev odstirajo življenjske in poklicne zgodbe posameznikov in družin, prav tako pa osvetljujejo mnoge plati in dejavnike prehrane, na katere pogosto pozabljamo.

Pot od (nabrane ali gojene) rastline oziroma živali v naravi do krožnika je dolga, a vsakič povezana s številnimi obredi, ki so elementarni del naše civilizacije. Je pomemben dejavnik naše osebne identitete in identitete neke pokrajine, s čimer izpričuje svojo simbolno funkcijo, saj so hrana, priprava obrokov in načini uživanja hrane govorica, ki jo razumemo vsi.

Pridelava hrane in njena priprava sta v zadnjih dveh desetletjih dosegli nesluteno zanimanje. Vse pomembnejši sta kakovost in sledljivost izvora hrane na krožniku, ponovno pa odkrivamo – in obdobje pandemije je to dodatno potrdilo – socialni pomen priprave hrane, s čimer sta kuhinja in jedilna miza znova postavljeni v središče naših svetov.

Hrana je postala tudi globalna tema; knjige, televizijske oddaje, blogi in spletne strani, povezane z njo, sodijo med najpopularnejše. Ne nepomemben je tudi videz živil na tržnici, na krožniku, na fotografiji ali ekranu, prav tako je pozornosti vredna podoba pogrnjene mize, zelenjavnega vrta, lovske trofeje, vinske nalepke, kuharske knjige – vse to definira naš odnos do hrane in njene vloge v naših življenjih.

O vsem tem in še mnogočem lahko preberete v novi številki Menija, ki ga dobite v lendavskih restavracijah in kavarnah ter kulturnih ustanovah v mestu. Lahko pa jo prelistate tudi v spletni različici TUKAJ.