Ostalo

Mednarodni sejem obrambe, varovanja, zaščite in reševanja letos v septembru

Sodelovanje na 6. Mednarodnem sejmu obrambe, varnosti, zaščite in reševanja SOBRA so poleg najvidnejših poslovnih ponudnikov potrdili tudi Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, Slovenska vojska, slovenska policija, Gasilska zveza Slovenije ter Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Sejem se bo odvijal med 22. in 24. septembrom.

MORS in Slovenska vojska bosta predstavila mednarodno sodelovanje, oborožitev, usposobljenost pripadnikov najrazličnejših vojaških rodov in enot, izobraževanje in zaposlitvene možnosti za vojaške poklice ter humanitarne projekte.

Slovenska vojska bo nizala dinamične predstavitve bojnih sredstev, vozil ter spretnosti obrambnih sil. Predstavila bo vrhunske športnike, zaposlene v svojem sestavu. V kulturnem smislu pa bodo navdušili glasbeniki Orkestra Slovenske vojske.

Uprava za obrambo Maribor bo na sejmu SOBRA 22. in 23. septembra izvedla tudi seznanitev 1802 vojaških obveznikov letnika rojstva 1998.

Sobro bodo v organizaciji MORS-a obiskali tuji vojaški atašeji.

Ob strokovnih predstavitvah Ministrstva za obrambo RS in Slovenske vojske bodo razstavljavci predstavljali najsodobnejšo oborožitev, transportna sredstva, elektronsko in optično opremo, informacijsko, komunikacijsko in laboratorijsko tehniko, pripomočke za usposabljanje ter izdelke za preskrbo in prehrano.

S področja zaščite in reševanja bodo za najširši krog obiskovalcev še posebej zanimive predstavitve in svetovanja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje o tem, kako se pravilno in učinkovito zaščititi pred naravnimi nesrečami.

Gasilsko društvo Gornja Radgona bo izvedlo prikaz skupne akcije reševanja z gasilci iz sosednje Avstrije. Na sejmu bodo poleg njih aktivno sodelovali tudi predstavniki gasilcev in civilne zaščite iz Hrvaške in Madžarske.

Strokovne predstavitve bodo podprle predstavitve opreme za osebno zaščito, oblačil, obutve, medicinskega in sanitetnega materiala, prehranskih paketov ter orodij za reševanje ob poplavi, požaru in potresu.

Obiskovalcem bodo na voljo strokovni nasveti za varovanje objektov ter oprema za samozaščito, samoobrambo, protivlomna zaščita in alarmni sistemi.

Državnim, civilnim in prostovoljnim silam za zaščito, reševanje in pomoč bodo na voljo gasilska ter reševalna vozila in oprema, naprave in sredstva za gašenje požarov, pripomočki za reševanje v primeru naravnih nesreč, oprema za orientacijo, sanitetni material, medicinski pripomočki ter oprema za prvo pomoč pa tudi za varstvo pri delu.

Slovenska policija načrtuje zanimive predstavitve posameznih področij policijskega dela in preventivnih vsebin v sejemski hali in na zunanjem prireditvenem prostoru: dela, vozil in opreme prometnih policistov, policistov kolesarjev, specialne enote, Posebne policijske enote, gorske enote, kriminalistične policije, policijske forenzike, mejne policije, vrhunskih športnikov, zaposlenih v policiji, policistov v mednarodnih civilnih misijah, preventivnih projektov policije, vozil nekdanje milice, Muzeja slovenske policije, policijskih združenj in policije na vodah.

Obetajo tudi več prikazov praktičnega izvajanja policijskega postopka in samoobrambe z različnimi rekviziti, postopkov Posebne policijske enote, vodnikov službenih psov za splošno in specialistično uporabo, spretnosti policistov motoristov in konjenikov ter glasbene nastope kvarteta, kvinteta, seksteta in koncertne sestave Policijskega orkestra.

Obiskovalci se bodo lahko tudi sami preizkusili na simulatorjih vožnje motornega kolesa in streljanja.