Ostalo

Med prejemniki državnih priznanj na področju prostovoljstva tudi Pomurec, Milan Osterc

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je včeraj v veliki dvorani predsedniške palače priredil sprejem ob podelitvi državne nagrade in priznanj na področju prostovoljstva za leto 2017. Gre za najvišje priznanje za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja. Po sklepu Odbora Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva je za izjemne dosežke na področju prostovoljstva na predlog Lokalne razvojne fundacije za Pomurje in Regionalnega stičišča nevladnih organizacij Pomurja prejel tudi Pomurec Milan Osterc.
Ustanovitelj prvega društva za zdravljenje odvisnosti v Pomurju

Milan Osterc je invalidski upokojenec, že dve desetletji aktiven v najrazličnejših nevladnih organizacijah, predvsem s področja socialne dejavnosti ter zdravja, na katere se navezuje fokus njegovega delovanja, ki je IKT opismenjevanje starejših, humanitarno delovanje ter lokalno, regijsko, nacionalno in mednarodno povezovanje različnih društev in zvez s področja zdravja ter zagovorništvo. Ustanovil je prvo društvo s področja zdravljenja odvisnosti od alkohola v Pomurju, prav tako pa je soustanovitelj in koordinator Mednarodne zveze transplantiranih Jugovzhodne Evrope (Seen-transplant).

Priznanje pomeni potrditev dobrega dela

“Pri delu z ljudmi sem se in se dobro počutim. Ugotavljam, da veliko ljudi potrebuje pomoč članov nevladnih organizacij predvsem v sociali in zdravstvu in pa seveda tudi na drugih področjih. Že to, da me je regijsko stičišče nevladnih organizacij predlagalo za priznanje mi pomeni zelo veliko. S strani Odbora za državna priznanja sem bil izbran med 33 kandidati, zato to priznanje pomeni potrditev dobrega dela v več nevladnih organizacijah, pomeni potrditev  mojih aktivnosti v pravo, pozitivno smer, ki so ljudem okrog mene in širše prinesli dobro voljo, reševanje stisk, v katere so občasno zapadali in seveda iskali pomoč,” je po prejetem priznanju povedal Osterc.

Pomemben prispevek na področju sociale in zdravja

“Osterc deluje skorajda na vseh področjih prostovoljskega dela, saj sodeluje z več kot 13 različnimi nevladnimi organizacijami. Najpomembnejši je njegov prispevek na področjih socialne dejavnosti, zdravja, človekovih pravic ter vzgoje in izobraževanja. Zaradi pomembnega prispevka na lokalni, regijski, nacionalni in celo mednarodni ravni na omenjenih področjih smo g. Osterca predlagali za državno priznanje na področju prostovoljstva,” je povedala Matejka Horvat, zaposlena na Regionalnem stičišču nevladnih organizacij Pomurja, ki je tudi pripravljala kandidaturo za Osterca. “Skozi leta sodelovanja z gospodom Ostercem lahko rečem, da gre za osebo, ki je popolnoma predana prostovoljstvu in delu v nevladnih organizacijah. Namen priznanje je namreč tudi, da se promovira prostovoljstvo in menimo, da je gospod Osterc s svojim delom prav gotovo pomemben promotor prostovoljnega dela.”

Nagrado je prejelo Slovensko društvo Hospic

Državna priznanja na področju prostovoljstva so prejeli še Planinska zveza Slovenije, ki je priznanje dobila za izjemne dosežke pri opravljanju in promociji prostovoljskega dela, Živko Beškovnik za izjemno prostovoljsko delo na področju kulture in umetnosti, Igor Jarc za izjemne dosežke na področju civilne zaščite in reševanja ter socialne dejavnosti, Sašo Štiglic za izjemne dosežke in dolgoletno prostovoljsko delo na področju socialne dejavnosti ter Stanislav Zorec za izjemne dosežke pri opravljanju prostovoljskega dela.

Nagrado za področje prostovoljstva je prejelo Slovensko društvo Hospic.