Ostalo

Matjaž Golob kolesari za celiakijo. Prevozil bo vseh 212 slovenskih občin, v Lendavi pa bo etapo začel v nedeljo zjutraj

Matjaž Golob iz Novega mesta bo od 5.8.do 18.8.2019 večkrat prekolesaril Slovenijo in ob tem obiskal vseh 212 občin. Njegov humanitarni del projekta je namenjen celiakiji in izzivom bolnikov s celiakijo v vsakdanjem življenju. Ustavil se bo pred vsako občinsko zgradbo, v Lendavo prihaja prihajajočo nedeljo deset minut pred šesto zjutraj.
Matjaž Golob bo v 14 dneh večkrat prekolesaril Slovenijo in obiskal vseh 212 občin. Prekolesaril bo 3000 kilometrov in 40.000 višinskih metrov (mv) v 14. etapah bo prekolesaril po 200 km in do 3500 vm ter pri tem obiskal tudi do 22 občin na dan. Kolesarjenje je namenil osveščanju o celiakiji in izzivih bolnikov s celiakijo pri vsakdanjem življenju brez glutena. Na Glavnem trgu v domačem Novem Mestu ga lahko spet pričakujejo v nedeljo, 18. avgusta, po 18. uri.

Pot sicer ne bo enostavna. Matjaž Golob je rekreativni kolesar, ki bo s svojo močjo, poleg lastnih 70 kilogramov, vozil še 25 kilogramov opreme. “Če lahko z vrtenjem pedalov naredim dobro delo, sem vedno za. Če bo moje kolesarjenje v povezavi z društvom Celiac pomagalo, da bo širša javnost poučena o celiakiji in težavah, s katerimi se dnevno soočajo ljudje z diagnosticirano to boleznijo, potem je to to, kar je namen tega skupnega projekta,” je dejal Golob.

“Med potjo me čaka kar nekaj sprejemov na Občinah, pričakujem pa tudi, da se mi del poti pridružijo tudi kolesarji,” zaključuje Golob. To sicer ni prvi takšen projekt Novomeščana. Lansko leto se je ta odločil prekolesariti mejo nekdanje skupne države, kar mu je seveda tudi uspelo. Prekolesaril je torej dobrih 4070 kilometrov, porabil 83.000 kalorij in se domov vrnil po dvajsetih dneh. tokratna akcija ima skupno 14 etap, v Lendavo bo prišel v sedmi etapi. Tisti dan bo prevozil skupno 207 km, omenjeno sedmo etapo pa bo prihajajočo nedeljo ob 5:50 uri začel v Lendavi, pred tukajšnjo mestno hišo. Iz Lendave ga bo pot vodila v Veliko Polano (6:25), Turnišče (6:55), Beltinci (7:25), Odranci (7:40), Črenšovci (7:50), …