Ostalo

Martinov pohod od kleti do kleti: Po gričih Doline in Čentibe že desetič!

Čeprav bi se deseti Martinov pohod od kleti do kleti, ki ga vsako leto organizira Turistično društvo Dolina moral odvijati že lansko leto, spomnimo, odnesla ga je pandemija koronavirusa, se bo ta odvil letos. Organizatorji vas pred staro šolo v Dolini pričakujejo ta petek, ob 15.30 uri.
Martinovo je v Dolini poseben praznik, saj Turistično društvo Dolina že 10 let organizira vse bolj priljubljen Martinov pohod od kleti do kleti, ki ga obišče vedno več obiskovalcev iz Slovenije in tudi sosednjih držav. TD Dolina tako vsako leto k sodelovanju povabi lokalne vinogradnike iz Doline, ki jih pohodniki obiščejo med pohodom. Udeleženci z unikatnimi degustacijskimi kozarci pokušajo mlada vina pri vinskih kleteh, medtem ko vinogradniki skupaj z gospodinjami pripravijo domače dobrote, ki jih ponudijo pohodnikom.

Prireditev je poslastica tudi za ljubitelje kulture in etnologije, saj dogodek vsako leto popestrijo različni nastopajoči iz okoliških kulturnih društev. Vitezi vin s svojim obiskom potrdijo prizadevanja organizatorjev za ohranjanje tovrstnih dogodkov ob Martinovem. Zahvala za vsakoletno uspešno izvedeno prireditev gre lokalnim vinogradnikom in aktivnim članom turističnega društva, saj brez njihove pomoči in pripravljenosti k sodelovanju, prireditve ne bi mogli izpeljati. Lansko leto dogodka zaradi epidemioloških ukrepov niso uspeli izvesti v znani obliki, bodo pa to vnovič lahko storili letos, že ta petek, od 15.30 ure naprej.

“Na pohod se bomo letos podali ob 16. uri in se med potjo okrepčali pri vinskih kleteh, kjer nam bodo domači vinogradniki postregli z mladim vinom in domačimi dobrotami. Pohod bomo ob prijetnem druženju zaključili s krstom mošta na dvorišču stare šole v Dolini (nasproti pokopališča). Vas in vašo/-ega spremljevalko/-ca bo spominski kozarec čakal na startu pohoda,” so na kratko sporočili organizatorji. Zadnji Martinov pohod od kleti do kleti se je torej odvil leta 2019, ko se je zbralo kar 120 ljudi.