Ostalo

Marjan Šarec v Murski Soboti: “Ko se bomo znali postaviti v kožo drugega, nam bo marsikaj bolj jasno”

V organizaciji Zveze Romov Slovenije je v Murski Soboti minulo soboto potekala osrednja prireditev ob svetovnem dnevu Romov, ki ga obeležujemo danes, 8. aprila. Slavnostni govornik na prireditvi, predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, je uvodoma spomnil, da na tem svetu niso samo Romi, ki so zatirani in se morajo boriti za svoje pravice, ampak je žal tega še vse preveč. “Vsak narod si zasluži pravico živeti, ustvarjati in delati, ne da bi mu kdorkoli to oporekal.”
Spomnil je, da je bil tudi slovenski narod v svoji zgodovini velikokrat preganjan in da je tudi za naš jezik veljalo, da si ne zasluži knjig. “Romski narod je narod s ponosno zgodovino, zato si zasluži tudi takšno obravnavo.” Ob tem je pritrdil mislim predsednika Zveze Romov Slovenije Jožka Horvata – Muca, da na tem področju še ni vse urejeno.

“Vedno se moramo truditi za sobivanje, za spoštovanje in da znamo prisluhniti drug drugemu. Od nas je odvisno, kako bomo gradili skupno prihodnost. Predsodki, neznanje, nevedenje in nespoštovanje so ključni za to, da se začnejo spori, trenja in še kaj večjega. Mislili smo, da smo družba, ki je imuna, ampak temu ni tako. Zato se je potrebno truditi vsak dan znova. Ko se bomo postavili v kožo drugega, kako on čuti, kako on misli in kako si on želi živeti, potem bomo kar naenkrat srečnejši vsi.”

Zbranim je ob koncu čestital ob njihovem prazniku z mislimi, da si želi iskrenega sobivanja.

8. aprila leta 1971 je v Londonu potekal prvi svetovni kongres Romov, zato je bil v spomin na ta dogodek 8. april izbran kot svetovni dan Romov. Praznujejo ga Romi po vsem svetu, posvečen pa je predvsem kulturi romskih skupnosti in ozaveščanju o izzivih, s katerimi se soočajo pripadnice ter pripadniki teh skupnosti po svetu.