Ostalo

Marca s poslovanjem prenehalo kar 1.400 samostojnih podjetnikov

Po podatkih AJPES-a je v tem mesecu svojo dejavnost zaprlo 1400 espejev. Mnogi med njimi so to storili v paniki in obupu, saj je sprva kazalo, da bodo morali kljub izpadu prihodkov zaradi epidemije koronavirusa plačati državi vse prispevke in davke. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije smo zato danes resornemu ministrstvu in vladi predlagali, da bi bili do pomoči upravičeni tudi tisti, ki so svoj espe v tem mesecu zaprli in bi ga zdaj želeli ponovno odpreti.
“Razumeti moramo stisko številnih espejev, ki so tako rekoč čez noč ostali brez prihodkov zaradi upada naročil ali zaprtja obratovalnic. In ker se je najprej govorilo zgolj o odlogu prispevkov in davkov, so številni v strahu svoj espe raje zaprli. Želimo, da bodo torej tudi ti deležni pomoči s strani države, sicer bodo pristali na zavodu za zaposlovanje oziroma bodo potrebovali socialno pomoč, kar pomeni breme za državo,” pojasnjujepredsednik OZS Branko Meh.

V OZS so, kot pravijo, že od samega začetka apelirali na vlado, da se interventno poskrbi tudi za samostojne podjetnike in samozaposlene. “Vlada je pokazala razumevanje in ta teden predstavila tudi ukrepe zanje. Na žalost pa mnogi niso verjeli, da jim bo vlada pomagala in so svoj espe v paniki zaprli.

MGRT in vladi smo danes tudi predlagali, da naj vsi ukrepi za malo gospodarstvo veljajo že od 1. marca naprej, ko so se krizne razmere, s tem pa izguba naročil in prihodkov, začele.

Poleg tega naj interventni zakon natančno opredeli in definira, za koga določeni ukrepi veljajo. Največ nejasnosti in vprašanj se pojavlja ravno pri nosilcih dejavnostih, ki zaposlujejo.”

Problem najemnin

Številni obrtniki in podjetniki so se znašli v situaciji, ko ne morejo plačati najemnin za svoje poslovne prostore, ker nimajo nikakršnih prihodkov. Zato predlagamo posebne vavčerje, s katerimi bi država najemojemalcem kasneje povrnila stroške najemnin v času, ko so obratovalnice in poslovni prostori zaprti.

Odlog kreditov tudi pri lizing hišah

“V OZS pozdravljamo finančne ukrepe, ki jih pripravljajo SPS, SPIRIT in SID Banka. Ukrep za kreditojemalce, ki se bodo lahko dogovorili z bankami za odlog obveznosti iz kreditnih pogodb za obdobje 12 mesecev, pa naj velja tudi za lizing hiše.”