Sveže

Lendavski speedway team opravil letno skupščino

V prostorih centra Tuš Kocet v Lendavi so člani speedway teama Lendava včeraj zvečer opravili redno letno skupščino. Predstavili so rezultate dela v letu 2016, obelodanili finance in se pogovorili kako naprej v letošnjem letu.

Redna eltna skupščina članov lendavskega speedway teama se je pričela s 15-minutnim zamikom, saj ob dogovorjeni uri za začetek prisotni niso bili sklepčni. Po petnajstih minutah je občni zbor le bil sklepčen in skupščina se je lahko pričela.

Andrej Matjašec, predsednik kluba, je v začetku predstavil delo v letu 2016. V začetku je omenil, da sta se (takrat še) dva lendavska spidvejista udeležila državnega prvenstva posameznikov SLO in HR, skupnega mladinskega prvenstva SLO ter tekmovanja parov SLO, HR, HU, CZ in SVK, ki je štelo hkrati za državno prvenstvo. “Z rezultati v članski konkurenci v letu 2016 ne moremo biti zadovoljni. Začetek športne sezone smo pričeli z le enim voznikom, Daliborom Botom, ki je odpeljal le eno dirko DP članov. Zaradi samovolje in brez predhodnega dogovora je klub tudi zapustil. Dodatna težava je bila z našim najboljšim voznikom, Aleksandrom Čondo, ki je sezono pričel zapoznelo, saj ni želel tekmovati. Po prvi dirki DP je padel dogovor, da bo nastopal le na dirkah DP posameznikov. Na sredini sezone je KST Trebče (CZ) prenehalo tekmovati, kar je pomenilo dodatno finančno breme za klub, ki je moral v celoti financirati tekmovanje parov. Rezultati so bili sorazmerni vložku. V ekipnem DP je društvo zasedlo 4. mesto s skupno 22 točkami.

Aleksander Čonda je nastopil le na treh dirkah DP posameznikov, Dalibor Bot pa le na eni dirki. Po udeležbi in po izkupičkih je to bila ena izmed najslabših sezon v tekmovalnem smislu za ST Lendava. Dalibor Bot se je med drugim udeležil še kvalifikacijske dirke za EP v Debrecenu, kjer je odpeljal le eno vožnjo, dalje pa sploh ni nastopal.

Glede na tekmovalno razočaranje v sezoni 2016, neprimeren odnos in pristop k tekmovalnemu športu in posledično k ugledu celotnega kluba, vodstvo ST Lendava meni, da je v tem primeru bolje biti v klubu brez aktivnega voznika, kakor pa nizati neuspeh za neuspehom.”

V klub bi bilo potrebno pripeljati mlade

“Prišel je skrajni čas, ko moramo zavihati rokave in vse sile usmeriti v pridobitev in vzgojo novih mladih voznikov,” so bili enotni prisotni, saj je lendavski spidvej klub trenutno brez voznika, časi za klub pa niso rožnati tudi iz finančnega vidika. Prvi korak k temu so kot pravijo že storili, saj so lanskega oktobra organizirali kamp za mlade voznike, ki je bil dobro obiskan (9 otrok). Spidvej team Lendava je kljub nezavidljivemu finančnemu stanju, kljub pomanjkanju dobrih in perspektivnih voznikov v letu 2016 prejel nagrado za najboljšega organizatorja dirke DP, “kar je zasluga vseh športnih funkcionarjev v društvu,” poudari Matjašec.

Lendavski spidvej team ima 55 članov, pri organizaciji dirk jih sodeluje okrog 40. Društvo ima med drugim vse funkcionarje s potrebnimi licencami, katere so si, po opravljenem izobraževanju v lanskem letu tudi podaljšali.

DSC_0404

Minulo sezono ocenjujejo kot dobro

V minulem letu so imeli namen izvesti dve dirki, a so lahko le eno. To je bilo junijsko DP članov, za organizacijo pa so prejeli tudi priznanje AMZS. Za domače je takrat nastopil Aleksander Čonda in osvojil 7. mesto. Dalibor Bot na tej dirki ni nastopil. Naslednja dirka je bila planirana v začetku oktobra, a je bila zaradi slabega vremena odpovedana.

Minulo sezono ocenjujejo kot dobro. Največ preglavic je društvu povzročalo pomanjkanje finančnih sredstev, pomanjkanje tekmovalnega kadra in neodgovoren odnos dela članov – športnih funkcionarjev, ki so to največkrat le na papirju, poudarja Matjašec. Ta med drugim upa, da bodo v letošnji sezoni končno dobili kakšnega sponzorja, ki bo društvo lahko izdatneje podpiral. “Optimizma v klubu zaenkrat še ne primanjkuje.”

V društvu so med drugim, po dolgih prizadevanjih dobili tudi javnega delavca, ki je skrbel za infrastrukturo in ostalo vzdrževanje ter pomoč pri izvedbi dirk. Vodstvo kluba je mnenja, da bi morali na začetku sezone narediti letni plan vlaganj v športni objekt in ga realizirati na podlagi dogovorjene dinamike z lastnikom objekta, ki pa je Občina Lendava. “Izjemnega pomena bi bila zaposlitev javnega delavca tudi v letošnji sezoni,” so si bili enotni.

Finance

Finančno poročilo je predstavil Igor Kolenko. Društvo je v letu 2016 imelo skupno 19.515 evrov prihodkov. 5.406 evrov je bilo javnih sredstev, 2.403 evre je bilo prejetih iz dotacij pravnih in fizičnih oseb, prihodki od prodaje storitev so znašali 2.300 evrov, prihodki od prodaje vstopnic so znašali 735 evrov, prihodki od povračila stroškov za javna dela pa so znašali 8.671 evrov.

Društvo je v letu 2016 imelo skupno 19.832 evrov odhodkov. 157 evrov so bili materialni stroški, 9.115 evrov je bilo stroškov storitev, 639 evrov je bilo amortizacijskih stroškov (blazina ob ovalu), 8.847 je bilo stroškov plače javnega delavca, 18 evrov je bilo zamudnih obresti in 1.053 evrov drugih odhodkov.

Iz tega je seveda moč razbrati, da je društvo v letu 2016 poslovalo z izgubo, ki je znašala 316 evrov. Sicer pa je stanje na računu društva 31.12.2016 bilo 4.132 evrov.

Razno

Pod točko razno so se vsi prisotni strinjali, da je v društvo potrebno pripeljati mlade. Društvo bo, kot kaže, kupilo nov motor katerega vrednost je nekaj manj kot 3.000 evrov. Prisotni so med drugim predlagali, da bi spidvejišče lahko dajali v najem za treninge, s čimer bi društvo lahko osvežilo svoj obubožan proračun. Dogovorili so se tudi, da bodo pričeli s pobiranjem letnih članarin.

V letu 2017 se bo v Petišovcih odvila zagotovo ena dirka, ta bo 1.7.2017 in sicer finale DP. Lendavsko društvo trenutno nima voznikov, kar pomeni, da jih bo moglo kupiti, kar pa bi lahko bila težava, saj je voznikov “na trgu” premalo. Težav s tovrstnim športom namreč nimamo le v Sloveniji, temveč v praktično vseh sosednjih državah. Slovenija ima trenutno le štiri voznike, Hrvaška 2, Madžarska 4, Italija 3, pa tudi Avstrija se giblje okrog podobnih številk.