Ostalo

Lendavski Kaleido je v Beogradu predstavil “Igrivo zgodbo”

Člani društva Kaleido iz Lendave so se udeležili 9. Mednarodne znanstveno-strokovne konference z naslovom “S kulturo proti nasilju,” ki je potekala od 1. do 4. julija 2023 v Beogradu in kjer so člani društva predstavili projekt “Igriva Zgodba –branje skozi igranje.”
Na konferenci je Iva Nemec predstavila projekt “Igriva zgodba – spodbujanje poglobljenega branja skozi procesno dramo.” Z udeleženci je izvedla tudi dvourne delavnice procesne drame v sodelovanju z gledališko pedagoginjo in igralko/animatorko lutk Petro Kavaš ter učiteljico Apollonio Požgai Zupanič.

Društvo Kaleido s projektom “Igriva Zgodba – branje skozi igranje” že od začetka leta 2023 izvaja program izobraževalnih gledaliških formatov, s katerimi želi otroke in mlade spodbuditi k branju različnih besedil. Ideja projekta je spodbujati kulturo branja različnih zgodb in na poseben način med seboj povezati tako otroke in družine kot najmlajše in najstarejše člane družbe. Fokus projekta je sodobna slovenska literarna produkcija. V letošnjem letu je bilo za lendavske osnovnošolce odigranih dvanajst procesnih dram (vzgojno gledališče) v trajanju štirih ur. Vsaka od njih je imela za izhodišče slovensko literarno delo, s katerim je skušala popularizirati nekatera sodobna, pa tudi kanonska besedila ter obravnavati teme in vprašanja, ki jih literarno delo obravnava.

Tako je tokrat za dvourno delavnico angažiranega branja skozi procesno dramo izbrana slikanica slovenskega pisateljsko-ilustratorskega tandema, Ide Mlakar Črnič in Petra Škerla. Slikanica “Tu blizu živi deklica” je tesnobno ganljiva, družbenokritična refleksija ranljivosti in socialne izključenosti v današnji perverzno razslojeni družbi. Dramske pedagoginje so udeležencem mednarodnega posveta predstavile procesno dramo “Tu blizu,” ki so je ob Dnevu revščine in socialne izključenosti uprizorili v sodelovanju s CSD Lendava v Dvojezični osnovni šoli I Lendava, z učenci 4. razreda.

“Ponosni smo na povabilo na mednarodno konferenco ‘S kulturo proti nasilju’ v Beogradu, ki nam je dala priložnost, da udeležencem konference predstavimo sodobne metode pedagoške igre, ki jih v lendavski šoli aktivno izvajamo zadnja štiri leta. Na ta način želimo popularizirati dramsko pedagogiko, spodbujati kulturo branja in obeležiti Lendavo kot mesto moderne in regionalno prepoznavne sodobne gledališke pedagogike,” je zapisala Iva Nemec, voditeljice društva Kaleido.