Sveže

Lendavčanka Pia Novak nastopila v SNG operi Ljubljana, v Mozartovi Čarobni piščali

V ljubljanski operno-baletni hiši je minuli petek in nedeljo potekala izvedba Mozartove opere Čarobna piščal v režiji Jaše Kocelija in pod glasbenim vodstvom maestra Jaroslava Kyzlinka. Po režiserjevih besedah so ustvarili čaroben svet, v katerem “malo diši po prihodnosti”. V predstavi je zaigrala tudi mlada Lendavčanka, talentirana solo pevka, Pia Novak.
Čarobno piščal (1791) je skladatelj ustvaril ob koncu svojega življenja in velja za najpogosteje izvajano Mozartovo opero ter hkrati bogati železni repertoar vsakega opernega gledališča. Ta opera je edino delo, ki ga je skladatelj v kratkem ustvarjalnem zamahu ustvaril za predmestno dunajsko gledališče Freihaustheater auf der Wieden in pri katerem je sodeloval z libretistom in igralcem Emanuelom Schikanedrom, producentom in direktorjem tega gledališča. Hkrati gre tudi za edino Mozartovo stvaritev, ki je zasnovana na tradiciji dunajskega Ljudskega gledališča (Volkstheater), na magičnih operah in tako imenovanih mehaničnih komedijah. Čarobna piščal je izrazito drugačna in netipična skladateljeva umetnina tudi v smislu same zgodbe, značajev in odrskih učinkov, hkrati pa tudi povsem logično nadaljevanje njegovega ustvarjalnega opusa s stališča obdelave tem, ki jih je spodbudilo obdobje razsvetljenstva.

V predstavi nastopila tudi mlada Lendavčanka, Pia Novak

Mlada Lendavčanka, Pia Novak, je sicer v predstavi nastopila kot prvi deček, v družbi Tatiana Smirnova in Sare Ognjanović. Pia je trenutno dijakinja 2. letnika Umetniške gimnazije na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana – smer petje pod mentorstvom prof. Tatjane Vasle in je trenutno zelo zasedena z vajami in nastopi v SNG opera Ljubljana, kjer nastopa v svetovno znani Mozartovi Čarobni piščali, ki se bo predvajala vse do junija 2020. Vzporedno s to opero se pripravlja na še en nastop v Kingovi otroški operi Snežna kraljica, ki bo na sporedu decembra v Cankarjevem domu. Glasbena mladina Ljubljanska ji omogoča koncert v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana, ki bo 20.1.2020 v Ljubljani na Magistratu, še pred tem pa bo imela svoj recital v Lendavski sinagogi 10.1.2020.

Temelj operne zgodbe

Operna zgodba namreč temelji na dramatizaciji vsebin o individualnem iskanju čustvene izpolnitve. Umetnina skozi pravljično pripoved spregovori o stanju v tedanji razsvetljenski družbi, ki je prinesla daljnosežne družbene spremembe. Polna domišljijskih prizorišč, fantazijskih elementov in magičnih talismanov pa vselej nagovarja tudi generacijsko zelo raznoliko občinstvo.