Sveže

Lendavčan Iztok Utroša še naprej uspešen v Švici, sedaj prevzema dodatno trenersko delo

32-letni Lendavčan Iztok Utroša je zadnji slovenski igralec badmintona, ki je na svetovni jakostni lestvici zasedal mesta med 100 najboljših. Ob že nekaterih trenerskih funkcijah, slednji sedaj prevzema še dodatne, so sporočili iz švicarske badmintonske zveze.
188 cm visoki Lendavčan je bil petkrat članski državni prvak, pet naslovov je osvojil še v moških dvojicah in enega v mešanih dvojicah. Že nekaj časa deluje v Švici, kot igralec in glavni trener Badminton kluba Uzwil. Z njim je osvojil trikrat naslov klubskega švicarskega prvaka, leta 2019 prvič tudi v trenerski vlogi. Lani je postal tudi selektor švicarske mladinske reprezentance U-17, leta 2016 je postal klubski trener, s čimer je zaključil profesionalno športno kariero.

Ob vsem tem, pa so mu v Švici zaupali še nove naloge, kar so na spletni strani švicarske badmintonske zveze obelodanili v teh dneh. Utroša je tako postal trener tudi švicarske mladinske reprezentance U-19. To med drugim pomeni, da bo s strani švicarske badmintonske zveze prejemal 30-odstotno plačo. “Veselimo se nadaljnjega uspešnega in še intenzivnejšega sodelovanja z Iztokom,” so sporočili iz švicarske badmintonske zveze.

“Profesionalni igralec badmintona je ena najlepših stvari, ki si jih lahko predstavljam kot poklic. Priti do tega in biti uspešen, pa ni lahko, še posebej v Sloveniji. Ob tem, da je potrebno veliko časa in energije vlagati v treninge, imaš še veliko drugih nalog in obveznosti. V mojem primeru sem moral namreč vse organizirati sam. Od dvorane za individualne treninge, potovanj, sponzorjev, priprav, sparingov, stikov z javnostmi in tako naprej. Imel sem to srečo, da mi je bil v veliko pomoč oče, ki je opravljal vlogo mojega menedžerja, saj drugače sam niti slučajno ne bi zmogel vsega. V drugih državah, kot na primer v Švici, kjer imajo nacionalni center in ljudi zaposlene za organizacijo prej omenjenih stvari, se igralci lahko koncentrirajo samo na treninge in tekmovanja. V Švici se približno 12 igralcev z badmintonom ukvarja profesionalno, vsi trenirajo skupaj v nacionalnem badmintonskem centru,” je že lani dejal za naš spletni portal.