Sveže

Kupnina za tovarno metanola minuli petek le plačana

“Zelo sem vesel, da sem zmagal na današnji dražbi,” je direktor kalifornijske družbe Brad G. Gunn povedal po tem, ko se je odločil za nakup lendavske tovarne metanola. Kupnina bi na račun morala biti nakazana najkasneje do 31.12.2015, a je po številnih pogajanjih in čakanju bila nakazana minuli petek, torej 10.2.2016.

Kalifornijska družba U.S. Methanol Corporation je minuli petek nakazala kupnino za tovarno metanola, ki je nekoč spadala k Nafti Petrochem, ta pa k nekdaj veliki Nafti Lendava. Kalifornijska družba je, spomnimo, za to lendavsko podjetje odštela 5,6 milijona evrov. Kupnina je bila plačana naenkrat.

Stečajni upravitelj Nafte Petrochem, Silvo Zorec, je na pristojno sodišče že podal predlog za vpis novega lastnika, kmalu pa sledi tudi poplačilo upnikov, med katere spadajo tudi nekdanji zaposleni, ki denar vsekakor najbolj pričakujejo. Zaposleni bi tako od omenjene kupnine skupno prejeli okrog dva milijona evrov, kar pomeni da bi lahko bili poplačani v celoti.

Kalifornijska družba U.S. Methanol Corporation je torej plačala kupnino za družbe Metanol, proizvodnja metanola, Rezervoarji, skladiščenje metanola in Industrijske storitve. Denar je bil nakazan na zadnji dan drugega podaljšanja roka za plačilo, saj je zadnji običajni rok bil 15. februar. Seveda pa pri tem ne gre pozabiti, da so Američani vplačali 280 tisočakov težko varščino. Kasneje je zaradi podaljšanja roka kupec vplačal še dodatnih 200 tisoč evrov.