Ostalo

Kri je daroval že 120-krat

Mnogi naši znanci, prijatelji, sosedje in svojci, a tudi neznanci, si za svoja dobrodelna dejanja v življenju nedvomno zaslužijo vse pohvale. In med njimi je gotovo tudi 61-letni Alojz Lapoša iz Gerlincev v občini Cankova, ki se je pred nedavnim upokojil, kajti zaveda se kaj pomeni dobrodelnost in prostovoljstvo, saj praktično vse življenje tako ali drugače pomaga vsem okrog sebe.
Tako je, med drugim, s svojo krvjo pomagal mnogim ljudem, najverjetneje pa je nekaterimi rešil tudi življenje. Pred dnevi je namreč, v vaško-gasilskem domu Cankova, kjer je tamkajšnja Krajevna organizacija Rdečega križa pripravila terensko krvodajalsko akcijo dosegel visok jubilej darovanja krvi. Res je sicer, da ni postal največji rekorder med krvodajalci, a je zagotovo eden izmed njih, kajti kri daroval že 120-ič. Zaradi tega humanitarnega dejanja je Lapošu, ki je mimogrede tudi član cankovskega občinskega sveta, zahvalil in čestital tudi domači župan Danilo Kacijan.

Lojze je kri prvič daroval leta 1976, ob svoji polnoletnosti, kot 18-letni vajenec, kot sam pravi iz radovednosti, a tudi dva dneva izostanka iz službe oz. prakse ni bil mačji kašelj. Nato je sledil odhod na služenje JLA v Beogradu, kjer je kri daroval trikrat, kar se je izplačalo, saj je imel kar nekaj prostih dni in zato možnost obiska domačega kraja.

Kljub vsemu pa pravi, da ni bil glavni namen prosti dnevi, temveč prava humanost, saj se zaveda, kako je če kdo potrebuje kri, ustrezne ustanove pa čutijo pomanjkanje. “Niti pozneje nisem odnehal in sem postal redni krvodajalec. Najprej sem kri v domačem kraju ali kje v bližini daroval dvakrat letno, sedaj pa že dobrih 30 let kri darujem vsake tri mesece. Počutim se zadosti zdrav in ne vidim razloga, zakaj ne bi pomagal drugim, če lahko. Verjamem in upam, da bom prišel do številke 130, kajti koliko mi je znano je dovoljeno kri darovati le do 65. leta starosti,” nam je povedal Alojz Lapoša, ki se je mimogrede upokojil iz Kalastro Murska Sobota, pred tem pa je delal v Liv Rogašovci. Povedal nam je tudi, kako ga veseli, da po njegovih stopnjah gresta tudi oba sina, verjame pa, da bo tako tudi s štirimi vnukinjami.

V Sloveniji je sicer, po podatkih Zavoda Republike Slovenije za transfuzijsko medicino okoli 110 tisoč prijavljenih krvodajalcev. Letno je v povprečju organiziranih 1180 krvodajalskih akcij in 380 terenskih krvodajalskih akcij. Letno je na nivoju države, v povprečju opravljenih okoli 97 tisoč odvzemov krvi. Vsako leto pa se število krvodajalcev poveča za nekaj odstotkov. Med krvodajalci pa prevladujejo moški, teh je 66 odstotkov, žensk pa 34 odstotkov.