Ostalo

Kraja identitete? Lendavčan se je znašel na meti domnevnih goljufov in prevarantov

Vladimir Bažika, ki bo 4. novembra dopolnil 80 let, se je znašel na meti domnevnih goljufov in prevarantov. Nekdo mu je očitno “ukradel” identiteto in v njegovem stanovanjsko – poslovnem objektu, na Upravni enoti Lendava uradno prijavil bivanje enajstih oseb, domnevno državljanov Kosova, starih od 19 do 37 let.
Zadevo je Vladimir Bažika odkril naključno in vse skupaj nemudoma prijavil organom pregona ter tudi upravnemu organu v Lendavi, a zadeva, kot pravi oškodovanec, zaradi dopustov in tudi iz nekaterih drugih razlogov ne poteka tako, kot bi si slednji želel. In ker ni zadovoljen z delom zaposlenih na Upravni enoti Lendava in policistov PP Lendava, se je odločil pisati predsednici države Nataši Pirc Musar ter predsedniku vlade dr. Robertu Golobu, ki naj bi s svojo avtoriteto pospešila reševanje njegove zadnje težave.

“S težkim srcem sem se odločil napisati pismo predsednici in premierju, vendar res ne morem več prenašati vsega kar doživljam v pravni državi Sloveniji. Lahko bi jima veliko pisal, a o dogodkih za nazaj ne morem govoriti, ker so takrat bili drugi na oblasti,” nam je zaupal Vladimir Bažika. Vrsto let je z družino preživel v Nemčiji, sedaj ko pa je ostal brez soproge, pa je malo doma in večinoma v Nemčiji, kjer je pogosto pri zdravnikih in po bolnišnicah.

“Dne 3.7.2023 sem se odpravil na pošto plačati članarino za lovsko družino. Tam sem s strani poštne uslužbenke naključno izvedel, da prihaja pošta na naslov moje hiše (Trg Ljudske pravice 9, Lendava), ki je prazna že več kot 10 let. Ker tam seveda nisem mogel ukrepati, sem se napotil na UE Lendava, kjer so mi na mojo zahtevo s težavo izdali dokument, v katerem je razvidno, da je na moji nepremičnini prijavljenih 11 oseb. To potrdilo sem si težko pridobil, saj mi nihče ni hotel nič kaj več povedati ali napisati. Še isti dan sem nemudoma odšel na policijo v Lendavo, kjer so bili presenečeni, trajalo pa je kar eno uro in pol, da so sestavili zapisnik. To je pa tudi vse, kar sem lahko naredil,” razlaga Bažika, ki je prosil za tem prijateljico, da preko spleta preveri, kaj vse je potrebno, da se nekdo prijavi na naslov bivanja.

Stavba na naslovu Trg Ljudske pravice 9, Lendava

Tudi na UE Lendava je sogovornik preko elektronske pošte poslal prijavo – pritožbo – zahtevo, z obrazložitvijo, vendar odgovora. “Po osmih dneh, sem ponovno napisal elektronsko sporočilo z zahtevo za odgovor. No res sem ga prejel še isti dan, vendar se s slednjim nikakor ne morem strinjati.”

Odgovor objavljamo v celoti: “Spoštovani, v navezi s Policijsko postajo Lendava že rešujemo nastalo zadevo. Zbirajo se obvestila in dokumentacija v kazenski zadevi. Upravna enota Lendava je prejela vašo zahtevo in jo obravnava z vso potrebno resnostjo, vendar ne moremo prevzeti odgovornosti za morebitna kazniva dejanja, s katerimi je bila pri upravnem organu dosežena prijava prebivališča teh posameznikov. Seznanjamo vas še, da potekajo tudi postopki v zvezi z odjavo oseb, ki so prijavljene na naslovu Trg Ljudske pravice 9, Lendava. Te osebe nimajo nobene pravice, ki bi bila povezana z lastništvom vaše nepremičnine, gre samo za registracijo naslova, ki pa bo v najkrajšem možnem času urejen v skladu z vašo zahtevo, torej bodo posamezniki odjavljeni. Ker pa v tej zadevi verjetno ne gre pričakovati sodelovanja teh posameznikov v smislu vročanja pisanj, zadeva ne bo rešena v nekaj dneh.”

Sogovornik Bažika je prepričan, da tukaj “ni potrebno nič ugotavljati, še manj karkoli razpravljati: prijava teh oseb je bila nezakonita in se takoj lahko ugotovi kdo je na UE Lendava to storil in na podlagi česa. Konec. Mojega soglasja nimajo. Odgovor mora biti na dlani! Ni potrebno nikakršnih raziskav, komentarjev, še najmanj pa mene prepričevati, da nisem nič oškodovan – kako da ne, vse noči ne spim, vsak dan hodim gledat, ali se ni mogoče kdo vselil. Lahko se zgodi, da si prilastijo to mojo nepremičnino in jo prodajo, jaz pa ostanem brez vsega. Torej, tako, kot so bili prijavljeni, se jih naj tudi odjavi, oseba, ki je to naredila, pa naj bo obravnavana in kaznovana, jaz pa imam pravico tudi izvedeti kdo je to!”

Kljub temu, da ni povsem zdrav, saj mora pogosto za več mesecev na zdravljenje v Nemčijo, pa je Bažika odločen, da bo zadevi prišel do konca. Zato pričakuje, da se bodo ustrezne službe pregona odzvale in opravile svoj del posla. Sam je prepričan, da gre za najmanj koruptivno dejanje, ker da je pri tem nekdo zaslužil. “Jaz že desetletja vem, da sem nekaterim najbolj odgovornim na lendavskem koncu trn v peti, a se ne bom pustil. Že pred leti smo mi želeli odvzeti to isto mojo nepremičnino, a jim ni uspelo, ne bo pa jim niti sedaj. Pričakujem, da bodo odgovorni pohiteli s preiskavo, kajti zamislite si, da jaz kot srčni bolnik jutri umrem in pridejo moji otroci na zapuščinsko razpravo, tam pa jim povedo, da to ni predmet zapuščine, ker je to oče že prodal,” ogorčeno razmišlja Bažika.

Upravna enota Lendava

Lendavski primer začasnih bivališč sicer ni edini in tudi ne največji, saj je bil na območju Krškega pred leti obravnavan primer, ko je na istem naslovu bilo, neuradno, prijavljenih 265 tujcev, v okolici Maribora pa tudi več kot sto… Načelnica UE Lendava, mag. Štefanija Hozjan nam je potrdila, da zadevo poznajo in jo obravnavajo policisti. Takoj, ko so prejeli prijavo lastnika objekta, so zadevo preverili in ugotovili, da je resnična. Zato so vse skupaj predali policiji, ki sedaj mora odkriti, če se pojavlja kaznivo dejanje in kako je sploh možno, da se nekdo prijavi brez podpisa lastnika objekta. Ko bo svoje delo končala policija, bodo na upravni enoti ukrepali v skladu z ugotovitvami policije, do takrat pa je v veljavi zatečeno stanje, torej so tujci “zakonito” prijavljeni pri nas, čeprav bo stekel postopek za odjavo. “Glede na to, da je tovrstnih prijav veliko ne le pri nas temveč po vsej državi, je jasno, da bi bilo najbolje nemudoma spremeniti zakonodajo na tem področju. Predvsem bi moralo veljati pravilo overitve podpisa pogodbe, s čem bi se izognili zlorabam,” je prepričana načelnica lendavske uprave enote.

Glede lendavskega primera pa nam je tiskovna predstavnica PU Murska Sobota Suzana Rauš potrdila, da tamkajšnji policisti preiskujejo sum kaznivega dejanja overitev lažne vsebine. Omenjeno KD se obravnava v 253. členu KZ-1 RS. V 1. odstavku omenjenega člena KZ-1: Kdor spravi pristojni organ ali notarja v zmoto in s tem doseže, da ta v javni listini, zapisniku, knjigi ali poslovni listini potrdi kar koli lažnega, kar naj bi bil dokaz v pravnem prometu, se kaznuje z zaporom do treh let, v 2. odstavku pa: Enako se kaznuje tudi, kdor uporabi javno listino, zapisnik, knjigo ali poslovno listino iz prejšnjega odstavka, čeprav ve, da je lažna.

Štefanija Hozjan