Ostalo

Košare plete že 50 let

Med že pozabljeno kmečko opravilo sodi pletenje košar iz šibja. Nekoč še pred leti so kmetje za preživetje družine, predvsem v zimskem času za domače potrebe ročno pletli košare iz domačega šibja, te pa so se na kmetijah uporabljale za različne namene. V njih so nosili krompir, koruzo, sadje, predvsem jabolka in hruške. Ivan Markoja iz Gomilice jih plete že 50 let.
Pletenje košar je za vsakega posameznika, ki se tega dela loti, velik izziv. Nekoč so si za pletenje košar že pred zimo pripravili material- šibe pantovec, ki rastejo ob jarkih. Med mojstre, ki še vedno plete košare iz šibja je tudi 84-letni Ivan Markoja doma iz Gomilice v občini Turnišče. Košare plete že dobrih 50 let in danes je pri pletenju že pravi mojster. V tem času je slednji spletel na ducate najrazličnejših košar, katere so uporabljali doma na kmetiji, veliko košar pa je podaril sorodnikom, znancem in prijateljem.

Kot je povedal mojster Ivan, za vsako košaro porabi okoli 150 šib. Košare, jasno, plete ročno pri čemer, kot je dejal, moraš imeti dobre in predvsem spretne prste, znanje in izurjenost. Košare plete iz šibja pantovec in rakita, katere ima zasajene doma na travniku. Tako si material pripravi kar sam in, ko ima prosti čas, sede na stol v toplem prostoru in začnem z delom. Najprej splete dno, nato pa s šibami plete in ovija v končni izdelek. Pri pletenju uporablja nož, škarje in kladivo, na koncu pa sledi ročaj za nošenje.

Ivanove košare so kot nalašč za hrambo sadja, saj imajo zračni prostor. Mojster pletenja košar je še dejal, da slednje že dlje časa izpodriva različna plastika in drugi materiali, a se ob enem huduje, da vedno bolj pozabljamo na naravni material, ki ima svojo vrednost in v današnjem času tudi pomen. Če mu bo zdravje in čas dopuščal, bo izpod njegovih prstov nastalo še mnogo košar, kajti povpraševanje po njegovih izdelkih je vse večje. Je kmečki upokojenec in član Društva upokojencev Turnišče.

FOTO: Jože Žerdin