Sveže

Koronavirus: Okužba tudi v lendavskem Domu starejših med zaposlenimi

Koronavirus je prodrl tudi v lendavski Dom starejših. Po informacijah direktorja Franca Špilaka, se je okužba pojavila pri eni izmed zaposlenih. Pozitiven test je zaposlena prejela v torek zjutraj, znake okužbe je občutila v ponedeljek zjutraj, zaposlena je bila v dopoldanski izmeni, kmalu za tem pa je šla na testiranje. Na testiranje so z Doma starejših poslali del zaposlenih kakor tudi del stanovalcev.
Minuli ponedeljek zvečer so se pri eni od zaposlenih pojavili simptomi okužbe s koronavirusom. Zaposlena je delala v dopoldanski izmeni, takoj po prvih znakih je obvestila svoje nadrejene, šla na testiranje in v torek zjutraj prejela pozitiven test na okužbo s COVID-19. Zaposlena je bila v kontaktu s precej sodelavci in prav tako s stanovalci doma, saj opravlja dela kot so jemanje krvi, merjenje pritiska … “Vse stike smo izsledili in tako je bilo testiranih 19 zaposlenih in 20 stanovalcev doma. Vse, ki so bili testirani smo namestili v tako imenovano sivo cono in o celotni zadevi obvestili NIJZ,” je dejal Franc Špilak, direktor.

Dom razdelili na cone

“S pomočjo epidemiologov smo ustvariti tako imenovano sivo cono in naredili načrt, s katerim bomo ustvarili tudi tako imenovano rdečo cono. Prejeli smo tudi vsa navodila za preprečevanje širjenja okužbe v Domu. Vsi opravljeni testi pri stanovalcih Doma in pa pri zaposlenih so negativni, razen testa enega zaposlenega, nčigar rezultate še čakamo,” nadaljuje Špilak. Rdeča cona trenutno nahaja v skupnih prostorih, natančneje v večnamenski dvorani, v kolikor pa bo potreba po večjem prostoru oz. po večih posteljah, pa imajo v Domu starejših na voljo še prostore nove fizioterapije, tako da imajo okrog 20 postelj, ki jih bodo zasedali morebitni okuženi stanovalci, seveda, če do okužb pride. “Če bi pa prišlo do večjega števila okužb, bomo primorani zapreti en oddelek,” je dejal direktor.

Od 20. oktobra prepoved obiskov

“Naj poudarim, da se jemanje brisov izvaja redno, pri vsakem pojavu simptomov respiratornih obolenj. Od torka 20.10.2020 v Domu obiski prepovedani, prav tako ni izhodov stanovalcev. Obroke stanovalci od predvčerajšnjim prejmejo v sobah in ne več v jedilnici, kot je to bilo običajno. Naredili smo in v bodoče tudi bomo vse, kar je mogoče, da preprečimo nadaljnje širjenje okužbe. Vse stanovalce, ki so bili v stiku z okuženo zaposleno bomo kljub negativnemu brisu na COVID-19, čez nekaj dni ponovno testirali. Povsem mirni torej trenutno še ne moremo biti, zato sledi ponovno testiranje vseh. Stanovalci z razumevanjem sprejemajo vse preventivne ukrepe in se ne pritožujejo, saj je zdravje, jasno, na prvem mestu,” zaključuje Špilak.

Franc Špilak