Ostalo

Koronavirus: Na območju, ki ga pokriva ZD Lendava, do sedaj cepljenih okrog 300 ljudi

Kot vemo, bi “čredno imuniteto” zagotovili z zadostnim številom cepljenih oseb v naši državi. To število je od 60 – 70 odstotkov populacije. V Sloveniji je bilo do sedaj cepljenih slabih 22.000 ljudi, od tega v Pomurju malo čez tisoč in okrog 300 na območju, ki ga s svojim delovanjem pokriva Zdravstveni dom (ZD) Lendava.
Na območju, ki ga s svojo dejavnostjo pokriva ZD Lendava, je bilo proti Covidu-19 cepljenih okrog 300 oseb. Vključeni so bili stanovalci in zaposleni v DSO v Lendavi in v Veliki Polani, zdravstveni delavci, občani starejši nad 80 let s pridruženimi kroničnimi boleznimi in zaposleni v VDC. V ZD Lendava (le-to obsega tudi zdravstvene postaje) so s cepljenjem pričeli že v decembru 2020 v domovih starejših občanov. Namero za cepljenje osebe izrazijo pri svojem osebnem zdravniku ali na spletnem portalu e-vem. Po podatkih pa je zaenkrat na čakalni vrsti za cepljenje nekaj več kot 1.400 ljudi.

Pri ZD Lendava težijo k temu, da na cepljenje svoje paciente povabijo osebni zdravniki, saj le-ti najbolje poznajo svoje paciente. Prednostne skupine so osebe, starejši od 80 let s pridruženimi kroničnimi boleznimi in zaposleni v zdravstvu. Med zaposlenimi v ZD Lendava je veliko zdravstvenih delavcev okužbo s koronavirusom že prebolela, tako imajo zagotovljeno nekajmesečno imunost.

Minuli teden so v ZD Lendava cepili nekaj več kot 120 ljudi. Cepljenje se izvaja s cepivom farmacevtskih podjetij Pfizer in BioNTech. Iz posamične viale dobijo pet do šest odmerkov cepiva. Kot so sporočili iz ZD Lendava, od do sedaj cepljenih oseb zaenkrat niso prejeli obvestil o kakšnih resnejših reakcijah na cepivo. “S cepljenjem izkazujemo skrb zase in za vse okrog nas. Varno in učinkovito cepivo je najboljši način, da premagamo koronavirus in se vrnemo v normalno življenje,” pa so zapisali pri NIJZ.

Osebje ZD Lendava še naprej izvaja testiranja na koronavirus s hitrimi testi na območju svojega delovanja, v Lendavi le- to poteka vsak ponedeljek in petek na parkirišču pred novim Centrom za zaščito in reševanje med 11.00 in 14.30 uro, vsak torek v Dobrovniku, prav tako pred tamkajšnjim Centrom za zaščito in reševanje med 11.00 in 14.30 uro, vsako sredo pri ZP V Turnišču, ob četrtkih pa pri Kulturnem domu v Črenšovcih. Na testiranje se ni potrebno posebej naročati, namenjeno je vsem, ki nimajo simptomov okužbe.