Ostalo

Komarji znova postajajo neznosni, tretiranja (tudi letos) ne bo

Minule visoke temperature, dež in znova visoke temperature so glavni krivec, da so se komarji v minulih dneh vnovič pričeli nezadržno množiti. Posebnih težav sicer v mestih ni, so pa te obilne v naseljih ob rekah, stoječi vodi in potokih. Da bo težava ostala takšna kot je, ali celo še hujša, pa je krivo dejstvo, da tretiranja komarjev (tudi letos) ne bo.
Kot kaže, bomo tudi letošnje poletje in jesen imeli veliko težav s komarji, ki so v teh dneh že pričeli s svojim nadležnim pohodom. Ljudje, ki smo pogosta tarča komarjev, bi sicer najraje videli, da komarjev sploh ne bi bilo, vendar na Centru za zdravstveno ekologijo pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pojasnjujejo, da prisotnost in povečano število komarjev ne opravičuje rabe biocidnih sredstev v zunanjem okolju z namenom, da bi zmanjšali njihovo število.

Komarji ne letijo v vetru in dežju, temveč se poskrijejo, zato jih v hladnem in deževnem vremenu ni. A s prvimi lepimi dnevi so znova prišli na plano. In če ste mislili, da je slaba pomlad tisto, kar pomeni v poletnih mesecih manj teh nadležnih insektov, ste se motili. Maj je bil pravzaprav idealen za komarje, ki za svoje razmnoževanje potrebujejo vlažno in toplo ozračje. Čeprav je bil maj hladnejši od povprečja, je ostalo še ravno dovolj toplo, da so se lahko dobro razmnoževali.

Zadimljevanje? V nam sosednjem Murskem Središću so to počeli že večkrat, a brez uspeha

Takšnih tehnik zmanjševanja števila komarjev smo se posluževali pred mnogimi leti, na sosednjem hrvaškem, recimo, se ga poslužujejo še vedno. Denimo v sosednjem Murskem Središću so proti komarjem biocidna sredstva že uporabili, pri uporabi pa želenih učinkov zaradi njihove številčnosti in vlage niso dosegli. Uporaba insekticidov v zunanjem okolju je strokovno smiselna oziroma upravičena pri pojavu izbruha nalezljive bolezni, ki jo prenašajo komarjia v Sloveniji od leta 2013 do letošnjega avgusta ni bilo prijavljenega primera bolezni, ki jo prenašajo komarji in bi se oseba okužila v Sloveniji. Res je sicer, da smo avgusta 2018 zabeležili en primer okužbe z virusom Zahodnega Nila, septembra istega leta pa še dva, vendar posamezni primeri še ne predstavljajo izbruha nalezljive bolezni.

Uporaba insekticidov na prostem prepovedana

Uporaba insekticidov v zunanjem okolju oziroma na prostem je v Sloveniji prepovedana, prav tako tudi ni uradno registriranega insekticida, ki bi se ga lahko uporabljalo za izvajanje dezinsekcije v zunanjih prostorih oziroma na prostem. Po nekaterih podatkih smo v Sloveniji nazadnje škropili leta 2007, zdaj pa mora za boj proti komarjem poskrbeti vsak sam. Na svetu je sicer 3559 vrst komarjev, pri nas je zabeleženih 30 vrst, vsem pa je skupno to, da kri pijejo samo samičke, saj s krvjo dobijo beljakovine za razvoj svojih jajčec.