Bike pleasureOstalo

Kolesarstvo: Mitja Špilak, član KK Ocean Orchids: “Lendavski griči prava meka za kolesarstvo”

Tokrat smo se pogovarjali s članom KK Ocean Orchids Dobrovnik, Mitjo Špilakom. Ta se s kolesarstvom ukvarja že dobrih 8 let. Za kolesarstvo ga je navdušil njegov oče, prav tako strasten kolesar, Mitja pa že od nekdaj rad pove, da so lendavski griči prava meka za kolesarjenje.
Mitja Špilak, član KK Ocean Orchids iz Dobrovnika, se s kolesarstvom ukvarja že dobrih osem let. S kolesarskim klubom se udeležuje raznih kolesarskih preizkušenj, pred leti tudi v tujini, a je letos žal naneslo tako, da so ukrepi za zajezitev koronavirusa vse to bolj ali manj “odnesli” in s tem močno posegli tudi v kolesarske kroge. Mitja je aktiven kolesar v praktično vsakršnem vremenu, največjo aktivnost, to je najmanj trikrat tedensko, pa beleži v poletnih mesecih, kjer v eni “turi” naredi med 60 in 70 kilometrov. “Letno sem odvozil okrog 12.000 kilometrov, a so družinske obveznosti to prepolovile, torej na 6.000 kilometrov letno. Za svoje “ture” uporabljam dve kolesi, SCOTT-MTB za  vožnjo v naravnem okolju, za asfaltne poti pa CANNONDALE. Gre za kolesi višjega cenovnega razreda, ki mi zelo ustrezajo,” pove sogovornik.

Kot vsak kolesar tudi Mitja uporablja in seveda priporoča varnostno opremo, ki je sestavljena iz čelade, kolesarskih rokavic ter kakovostne kolesarske obleke. Vse to slednji naroča preko spleta. “K opremi spada tudi merilec razdalje, hitrosti, merilec srčnega utripa ter seveda tekočina -voda.” Kolesarji sicer o vrednosti opreme ne govorijo radi, a dejstvo je, da ta ni poceni. “Gre za zelo drag šport,” še pove sogovornik. 

Pot po lendavskih gričih

“Ko si zaželim kolesarstva, se največkrat podam po poteh v lendavske gorice ali po drugih gričih Čentibe, Doline ali Dolge vasi. Najrajši uberem pot iz Čentibe proti razglednemu stolpu Vinarium, obvezen postanek pa sledi tudi pri piramidi. Med nami, kolesarskimi navdušenci, so precej pogosta tudi večerna kolesarjenja, pogostokrat pa se ustavimo tudi pri kakšnem znancu ali kolesarskem prijatelju v njegovi kleti, se okrepčamo in odpeljemo naprej,” še pove sogovornik. Ta doda, da so lendavski griči odlični predvsem zaradi večih sprememb nadmorske višine, torej najprej se vzpenjaš, za tem naglo spuščaš, ali del poti odpelješ po relativno ravnem delu. “To je dobro za priprave na maratone.”