Ostalo

Kmetijska zadruga Lendava letos grozdja oziroma mošta ne bo odkupovala, vinogradniki vse bolj zaskrbljeni

Kmetijska zadruga Lendava letošnje leto pridelka iz vinogradov – grozdja oziroma mošta ne bo odkupovala, kot je to bilo vsako leto poprej. Vinogradniki so vse bolj zaskrbljeni, nekateri pa že razmišljajo, da letošnjega pridelka sploh ne bodo pobrali ali celo, da bodo vinograde še dodatno krčili, kar pa predstavlja novo težavo.
Kmetijska zadruga Lendava letošnjega pridelka iz vinogradov – grozdja oziroma mošta ne bo odkupovala. Vodstvo Kmetijske zadruge je pogodbe z interesenti za odkup podpisovalo vsako leto spomladi, letos pa se to ni zgodilo. Zakaj? Interesentov za odkup pridelka letos menda ni, razloge za to pa je, po besedah vodstva lendavske Kmetijske zadruge, moč iskati v lanski izjemni letini. Interesenti, lani je veliko pridelka šlo v tujino pa tudi v druge velike vinske kleti po državi, (zaenkrat) nimajo težav s praznimi sodi, pa tudi vreme letos ni postreglo s posebno hudimi točonosnimi nevihtami, ne pri nas in ne v tujini, predvsem Avstriji.

Na drugi strani pa imajo sedaj pridelovalci velik problem. Letina ostaja, mnogi pa so odločeni, da bo grozdje najbolje pustiti na trtah, saj se jim tudi trgatve ne splačajo. To bi namreč pomenil dodatni strošek. Na boljšem so le tisti, ki lahko pridelek prodajo kakšnemu gostilničarju, a tudi takih je zgolj peščica, preostali pa že razmišljajo o krčenju vinogradov. Vinogradniki so sedaj prepričani, da bi najbolje bilo, če bi trte prizadela kakšna od naravnih nesreč (pozeba, toča), saj bi takrat vsaj dobili kakšen evro recimo od države. Situacijo seveda obžalujejo tudi pri Kmetijski zadrugi Lendava, a če odkupovalcev ni, tudi sami pridelka nimajo komu prodati, torej ga tudi ne morejo odkupiti.

Po mnenju nekaterih vinogradnikov je nekdo v verigi naredil hudo napako, ki bo pustila posledice. V problematiko se je vključil tudi lendavski župan Janez Magyar, a je problematika povsod ista: Lanskega pridelka je še vedno veliko, letošnjega pa skorajda noben ne potrebuje. Nekaj opcij je sicer menda še odprtih, a za obiranje trt je časa le še kakšen teden in pol. Na vsakoletni odkup grozdja se torej (več) ne gre zanašati, rešitev pa bi najbrž bila ustanovitev vinske kleti, po vzoru Ljutomera ali Gornje Radgone, kjer bi “nastajalo” vino pod svojo blagovno znamko in kamor bi domači vinogradniki lahko prodali svoj pridelek. Problematika je vsekakor kompleksna, kratkoročne rešitve ni, do lastne blagovne znamke pa je torej še daleč.