Ostalo

Ker je priznal krivdo, Emin Memeti za dva napada na policiste dobil 14 mesecev zapora

Predsednik okrožnega sodišča v Murski Soboti, sodnik Branko Palatin je že na predobravnavnem naroku končal postopek zoper 35-letnega Emina Memetija iz Lutvercev pri Gornji Radgoni, ki so ga na sodišče privedli iz pripora. Slednji je namreč priznal očitana kazniva dejanja, in sicer, da je junija letos dvakrat napadel policiste, jim grozil z umorom, poškodoval službeno vozilo, ipd.
Vse kar je oče dveh majhnih otrok tokrat na naroku izrekel je bilo: “Kriv sem, žal mi je.” Ob tem je brez oklevanja sprejel kazen, ki mu jo je za priznanje ponudil okrožni državni tožilec Matej Kučan in sicer enotno zaporno kazen 14 mesecev. Kučan je predlagal tudi odvzem dveh sekir, s katero je izvrševal kazniva dajanja, ter podaljšanje pripora do pravnomočnosti sodbe.

Memetijev zagovornik, odvetnik Igor Weindorfer je dejal, da so se dogovorili za enoletno kazen, a je tožilec tokrat predlagal višjo. Sam je menil, da bi kazen morala biti nižja kot eno leto, saj so izvedenci potrdili, da je njegov varovanec očitana kazniva dejanja storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Prepričan je bil, da do neljubih dogodkov ne bi prišlo, če bi njegov varovanec bil prišteven. Še zlasti “met sekire z velike razdalje” ni bil posebej ogrožajoč za policiste, kot je dejal odvetnik, ki je nanizal še druge olajševalne okoliščine, kot je dejstvo, da je njegov varovanec pred prihodom v Lutverce, z družino bil brezdomec, sedaj pa mora preživljati dva mladoletna otroka. Na željo svojega varovanca je predlagal, da se mu omogoči izvrševanje kazni z družbeno koristnim delom, ter da se ga oprosti plačila stroškov postopka. S svojim zagovornikom se je strinjal tudi obtoženi, ki je hkrati obžaloval, da je 8. septembra v priporu kršil hišni red (pri njem so namreč našli pretihotapljene tablete op.p.) in je omenjeni zavod predlagal disciplinski ukrep. O tem bo sodnik odločil s posebnim sklepom.

Sodnik Palatin je pri izreku sodbe sledil tožilčevemu predlogu in Memetiju prisodil pet mesecev zapora za kaznivo dejanje preprečitev uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi, osem mesecev za kaznivo dejanje napada na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti, ter in dva meseca zaporne kazni, ker je poškodoval službeno policijsko vozilo. Enotna kazen znaša leto in dva meseca. Ob tem bo Memeti moral PU Murska Sobota plačati 1.167,47 evrov škode, ki je nastala na avtomobilu. Palatin mu je prav tako podaljšal pripor, saj je vendarle ponovitveno nevaren in je zaradi odvisnosti od različnih mamil in zdravil, potreben zdravniškega nadzora, je ocenil.

Emin Memeti

Da gre za nevarnega možakarja so se v dveh primerih prepričali policisti PP Gornja Radgona ter tudi njihovi kolegi iz PPP Murska Sobota. Tako so prvič morali posredovati v nedeljo 14. junija, ko se je Memeti ulegel na cesto, voznikom avtomobilov, ki so vozili mimo njega, pa je s kretnjami kazal, kako ga lahko obvozijo. Ni se oziral, da je oviral promet in ogrožal varnost, čeprav so ga udeleženci v prometu na to opozarjali. Kmalu je zato sledil klic na interventno številko policije 113. Patrulja, ki je sprejela prijavo in odšla na prizorišče, pa moškega tam več ni našla. Vročekrvnež je namreč ušel v svoje stanovanje v večstanovanjski stavbi v vasi Lutverci in se zatekel na balkon. Policista sta ga pozvala, naj pride iz stanovanja, da bi z njim opravila postopek, kar ga je očitno vznejevoljilo. Z balkona je zalučal sekiro, ki se je zabila v pokrov motorja policijskega vozila. Šel je še dalje – enemu od policistov, ki je prišel obravnavat kršitev javnega reda in miru je zagrozil, da mu bo vzel življenje. Policist, ki je bil deležen groženj, je razboriteža vseeno uspel pregovoriti, da je prišel z balkona. Petintridesetletnika je nato več obvladalo več policistov. Deset dni kasneje je 35-letniku znova zavrela kri. Spet so bili policisti obveščeni o kršitvi javnega reda in miru v zasebnem prostoru. Obdolženi Memeti je namreč razbijal po hiši, v kateri ima v najemu stanovanje. Ko je več policijskih patrulj prišlo na kraj, pa je spet vzel v roke sekiro. Policistov, ki so ga pozvali, naj orodje odloži, seveda ni ubogal. Z dvignjeno sekiro v rokah je stopil proti policistom in jim grozil, da jih bo ubil. Spet so na rokah starega znanca policije zažvenketale lisice. Takrat, 24.6.2020 pa je preiskovalni sodnik zanj odredil pripor.

Cvetka: Na sojenju Memetiju je bilo slišati kar nekaj žalostnih cvetk, ki sicer niso za javnost, a kljub temu je najodmevnejša grožnja enemu izmed policistov v jeziku, ki ga očitno poleg maternega, najbolje pozna: “Ti čelavi, je..m ti majku, usekat će te sa sekirom po sredini čela. Kad budeš u civilu naći ću te i ubiti ću te i izbiti ću ti ove bijele zube …“ Dodal je, kako policist takrat pri sebi ne bo imel tonfe (palice) in pištole.

Branko Palatin