Ostalo

“Kazalniki v preteklem letu so najboljši po letu 2008”

Župan občine Lendava, mag. Anton Balažek je v veliko sejno sobo mestne hiše povabil podjetnike in gospodarstvenike s področja občine Lendava in se jim zahvalil za lanske dosežke ter poudaril, da so kazalniki v preteklem letu najboljši po letu 2008.

Gospodarsko klima v občini Lendava je dobra, gospodarski kazalniki v preteklem letu pa najboljši po letu 2008, kar se odraža tudi v zmanjševanju brezposelnosti in večjem optimizmu za leto 2017, so zapisali na spletni strani občine Lendava. Med drugim je župan poudaril, da “je realna slika še boljša, saj v gospodarskih kazalnikih za občino Lendava niso upoštevani deleži podjetij kot so Ilirija, Lek, Filc in Terme Lendava, ki imajo svoje sedeže v drugih občinah.”

Kot so še zapisali, se bo občina v prihodnje osredotočila predvsem na zagotavljanje dobrih pogojev za nadaljnji gospodarski razvoj, komunalnih storitev vključno z informacijsko tehnologijo in zanesljive požarne varnosti. Za zagotavljanje ustreznih kadrov se bo občina še bolj povezala z lendavsko Dvojezično srednjo šolo, spregovorila pa sta tudi ravnateljica Silvija Hajdinjak Prendl in profesor na omenjeni srednji šoli, Slavko Režonja.

Srečanja se je udeležil tudi predsednik Pomurske gospodarske zbornice Štefan Sobočan, ki je izpostavil rast pomurskega gospodarstva v letu 2016, ki se je v primerjavi z letom 2015 povečal na 1,6 milijarde evrov oziroma za 16 odstotkov, še poročajo na spletni strani občine. Prisoten je bil tudi Robert Grah, direktor Pomurske gospodarske zbornice, ki je povedal, “da je Pomurje izvozno najbolj rastoča regija v državi in tako je izvoz tisti, ki prinaša sredstva tudi za nove investicije v regiji.” Zbranim gospodarstvenikom je predstavil načrtovane razpise v letošnjem in prihodnjem letu.

Igor Magdič iz Save turizma je izpostavil dobre, celo rekordne kazalnike in trende na področju turizma, med drugim tudi v lokalnem okolju. Podžupan občine in predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Ferenc Horváth je predstavil gospodarske spodbude in projekte, ki jih Slovenija in Madžarska namenjata zato, da bi mlade na narodnostno mešanem okolju obdržali doma in povečali zaposljivost.

V zaključku je župan Balažek, kot še poroča spletna stran občine, predstavil projekt Evropska prestolnica kulture, “ki je za Lendavo predvsem gospodarski projekt in za katerega ni pomemben samo cilj, ampak predvsem proces, pri katerem bomo poskušali čim bolj vključiti javno-zasebno partnerstvo in podjetniške ideje.” Župan je ob koncu pozval prisotne k zaposlovanju lokalnega prebivalstva.

Foto: Občina Lendava/Lendava.si