Ostalo

Kapca: Novo nogometno igrišče bo najbrž zraslo tik pred naseljem

Kako je razsodilo arbitražno sodišče v mejnem sporu med Slovenijo in Hrvaško je jasno slehernemu. Prenekatera območja so tako po razsodbi tudi uradno postala Hrvaška, nekaj manj jih je postalo slovenskih. Eno izmed takih območij je tudi igrišče NK Kapca. Lokacija za novo igrišče s pripadajočimi objekti je določena, sledijo ustrezni postopki.
Tako kot betonarna Balažic na Hotizi, se je tudi območje nogometnega igriščaNK Kapca s pripadajočim objektom (slačilnicami) po arbitražni razsodbi znašlo na tujem, natančneje na sosednjem Hrvaškem. Meja med Slovenijo in Hrvaško tam poteka po ozkem mrtvem rokavu reke Mure, na območje nogometnega igrišča pa je moč priti čez kovinski mostiček. In ko se zapeljemo čezenj, smo uradno že na Hrvaškem. Verjetno je prava redkost, če ne celo edini primer, ko nogometni klub ene države svoja srečanja igra praktično na nespornem ozemlju druge države.

Pogovori in ostali postopki za selitev igrišča z objektom so pričeli teči že lanskega decembra, vodstvo nogometnega kluba NK Kapca pa se je s predsednico krajevne skupnosti udeleževalo sestankov s pristojnim ministrstvom, med drugim so se v Lendavi sestali z generalno sekretarko Vlade RS, mag. Lilijano Kozlovič, ki je obljubila finančno pomoč pri selitvi v Slovenijo. Reševanje vseh ostalih postopkov in nalog je pripadlo nogometnemu klubu, pri čemer jim je pomagala tudi Občina Lendava. S skupnimi močmi so v minulih dneh le našli novo lokacijo za nogometno igrišče. Gre za prostor na vzhodni strani vasi ob cesti, ki vodi proti naselju Kot (nasproti silosov). Občina je Vladi RS predlog že posredovala.

Ena izmed opcij, ki je pristojnim takoj vzbudila zanimanje, je bila lokacija v neposredni bližini hotiškega nogometnega igrišča. Ta kot kaže, ni več aktualna. Lastniki zemljišč novega nogometnega igrišča se strinjajo s prodajo ali zamenjavo zemljišč, gre pa za območje v izmeri 2,3 hektarja. Ker bo potrebna sprememba prostorskih planov, bo o tem odločal tudi občinski svet na svoji prihajajoči seji.

Slavko Režonja: “Zadeve ne bo enostavno izpeljati”

Smo pa včeraj poklicali predsednika Medobčinske nogometne zveze, Slavka Režonjo, ki nam je uvodoma pojasnil, da tako enostavno ne bo šlo. Ta je najprej spomnil na minule (predčasne) državnozborske volitve, kar pomeni, da bodo po pristojnih ministrstvih svoja mesta lahko zasedli novi obrazi, ki pa, kot je dejal Režonja, s predhodnimi postopki in pogovori niso seznanjeni. “Bojim se, da bo sedaj novim osebam po pristojnih ministrstvih potrebno vse še enkrat razlagati. Večinoma smo povsod prejeli le ustna zagotovila, na papir pa ni bilo danega ničesar konkretnega. Čeprav je država res obljubila financiranje, imam občutek, da se Vlada in pristojno ministrstvo tega sedaj otepata.”

Po besedah Režonje je prvoten načrt glede financiranja bil tak, da bi država v smislu odškodnine potreben denar nakazala Nogometni zvezi Slovenije (NZS), natančneje oddelku za infrastrukturo pri NZS, ta pa bi poskrbel za izgradnjo, a Vlada tega ni sprejela. Vrednost investicije se ocenjuje na okrog 350.000 evrov, “celoten projekt pa se bo zagotovo zavlekel,” je zaključil Režonja.