Ostalo

Kakšni so kvalitetni profesionalni 3D tiskalniki?

3D tiskalniki nudijo neskončno možnosti ustvarjanja. Ne glede na to, ali ga potrebujete le za hobi ali za profesionalno rabo, je dobro vedeti, s kakšnim boste lahko uresničili vaše želje. Najcenejši 3D tiskalniki so na voljo že za nekaj sto evrov, medtem ko so profesionalni 3D tiskalniki nekoliko dražji, vendar vredni svojega denarja, še posebej, če ga potrebujete za profesionalno rabo.
SLA, FDM, SLS, DLP ipd.?

Če ste začetnik v svetu 3D tiskanja, vam zgornje kratice ne pomenijo veliko. V resnici gre za različne oblike 3D tiskalnikov, ki uporabljajo različne tehnike za izdelavo končnih modelov. Med najbolj razširjenimi in cenovno dostopnimi so FDM 3D tiskalniki, ki ustvarjajo izdelek s pomočjo stapljanja filamentov. SLA 3D printerji delujejo s pomočjo foto strjevanja, kjer se s pomočjo kemične reakcije ustvarjajo plasti, končni izdelki pa so natančni in visokokakovostni.  DLP 3D printer deluje podobno kot SLA. Kateri je najbolj primeren za vas, je odvisno od vaših potreb – za domačo in enostavno rabo, je najboljši FDM printer, medtem ko za zahtevnejše uporabnike pride v poštev tako FDM kot vsak ostali profesionalni 3D printer. 

Profesionalni 3D tiskalnik z eno ali dvema glavama?

Na trgu so profesionalni 3D printerji z eno ali dvema glavama, skozi katere se nalagajo plasti in ustvarja končni izdelek. Profesionalni 3D tiskalnik z dvema glavama je praviloma hitrejši, omogoča pa tudi uporabo različnih materialov, barv in velikosti pri končnih izdelkih. Če želite tiskati samo v različnih barvah, izberite 3D tiskalnik z eno glavo, v kolikor pa želite naprednejši 3D printer, pa glejte za dve. 

 

Kaj pa filamenti in rezervni deli za 3D tiskalnike?

Za tiskanje 3D modelov boste potrebovali tudi filamente, s katerimi boste izdelali končne modele. Različni tipi tiskalnikov podpirajo različne materiale, številni pa so vam na voljo v specializirani trgovini Azurefilm.si. Pri njih lahko poleg profesionalnega 3D tiskalnika in filamentov najdete tudi rezervne dele, ki jih boste potrebovali za nadgradnjo vašega tiskalnika.

Nekaj praktičnih nasvetov za nakup

  • Preden se lotite nakupa razmislite, za kaj boste 3D printer uporabljali in kako pogosto. Bo to za zabavo in izdelovanje manjših izdelkov ali pa ga boste uporabljali za delo, razvoj prototipov ali končnih izdelkov?
  • Kakšen 3D printer je najbolj primeren za vaše potrebe? Obstaja več različnih vrst tiskalnikov, ki uporabljajo različne tehnologije. FDM 3D printerji tiskajo s pomočjo stopljenih plastičnih filamentov, DLP in SLA 3D printerji pa uporabljajo laser, kar omogoča natančnejšo izdelavo.
  • Iščite profesionalni 3D tiskalnik s dobrimi karakteristikami. To pomeni visoko resolucijo, hitrejše tiskanje, varnostne mehanizme, možnost prilagajanja, enostavnost programske opreme ipd.
  • Izberite znamko z dobro podporo. To ne pomeni samo servisa in garancije, temveč tudi dostopnost filamentov in rezervnih delov, ki jih boste morda potrebovali za nadgradnjo vašega 3D tiskalnika.

Oglasno sporočilo