Ostalo

Kaj pa letošnje letovanje otrok v Baški?

Bo ZZZS tudi letos že tradicionalno sofinanciral zdravstveno letovanje otrok iz vse države, ki so po strokovnem mnenju zdravnikov šibkejšega zdravja? Zaradi zajezitve pandemije in varnostnih ukrepov se še vedno ne ve, kako in ali sploh se bo izvedlo letos. V tem času so sicer običajno že objavili razpis za letovanje.
Za letovanje skupaj 6.648 otrok do 19. leta starosti iz vseh regij je zavod lani prispeval 1,85 milijona evrov, kar je malenkost več kot leta 2018. Organizatorji letovanj, predvsem gre za društva prijateljev mladine, ki jih je skupaj 47, zavod pa jih je izbral z razpisom, so pri izbiri otrok za letovanje poleg mnenj zdravnikov upoštevali tudi socialni položaj njihovih družin. Skoraj desetina omenjenih otrok izvira iz pomurske regije, kjer je socialna stiska še bolj opazna kot po nekaterih drugih območjih po državi.

Kako pa bo letos?

Zaradi zajezitve pandemije in varnostnih ukrepov se še vedno ne ve, kako in ali sploh se bo izvedlo letos. V tem času so sicer običajno že objavili razpis za letovanje. Tudi letos bi organizator letovanj bila društva prijateljev mladine (DPM) Slovenije, a do podpisa pogodb s starši otrok zaradi negotovosti še ni prišlo. Za 581 otrok iz Pomurja (UE Gornja Radgona – 100, UE Lendava – 112, UE Ljutomer – 92 in UE Murska Sobota – 277) je letos za letovanje namenjenih 165 tisoč evrov. Pri tem je potrebno vedeti, da bi, v kolikor bodo letovanja otrok v Baško izvedena, prispevek staršev bil za okrog 20 evrov višji kot minulo leto. organizator bi socialno najšibkejšim seveda stopil v pomoč pri tem plačilu. Brezplačno je lani letovalo 93 otrok iz Pomurja.

Otroški počitniški dom Murska Sobota v Baški bo sicer letošnjo jesen deležen menjave strehe. Trenutno stavbo pokriva salonitna kritina, katero pa bo slovensko podjetje v jeseni zamenjalo z opečno kritino. Denar je že zagotovila Mestna občina Murska Sobota, lastnica objekta.