Ostalo

Kaj bo z nekdanjo stavbo blagovnice?

Eden izmed večjih arhitekturnih preureditev, kar se tiče zgradb v starem mestnem jedru, bo objekt nekdanje blagovnice, ki je predviden za razvoj kulturnih, turističnih, izobraževalnih in promocijskih vsebin Občine Lendava. V prvotnem načrtu je bilo, da bo objekt sprva prenovljen za potrebe priprav na kandidaturo Lendave za Evropsko prestolnico kulture 2025, kjer pa Občina Lendava ni uspela.
Kot je dejal župan Magyar, načrt za omenjeno ureditev objekta nekdanje blagovnice živi in bo uresničen v bližnji prihodnosti. projektni načrt je dokončan, objekt pa že ima gradbeno dovoljenje. Med drugim bo že kmalu pripravljena dokumentacija PZI (projekt za izvedbo). Prvi premiki bi sicer lahko bili vidni predvidoma od prihodnjega leta naprej, saj bo za prenovo omenjenega objekta Občina skušala pridobiti evropska sredstva. To bo torej v finančnem obdobju 2021-2027. Da pa bi do evropskih sredstev tudi dejansko prišli, je potrebno imeti urejeno kompletno dokumentacijo.

Kot je še bilo moč slišati, tukaj ne bo šlo za običajno preureditev objekta. Tukaj bi torej svoje prostore dobila Ljudska univerza Lendava, urejena bi bila večnamenska dvorana, predavalnice, Turistično-informacijski center ter kavarna na strehi in v pritličju, kjer bo urejena t.i. “dnevna soba Lendave.” Tam bo svoje prostore dobila lendavska knjižnica. Že sicer pa bo Občina Lendava za dodatne projekte po občini skušala izčrpati skorajda 82 milijonov evrov finančnih sredstev.

Stavba skupaj obsega 3.204 kvadratnih metrov, za knjižnico pa naj bi bila namenjena slaba tretjina površine.